15 bin ihracatçıya yeşil pasaport

15 bin ihracatçıya yeşil pasaport

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 15 bin ihracatçıya yeşil pasaport verileceğini açıkladı

A+A-

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Yaklaşık olarak 15 bin ihracatçımıza yeşil pasaport vereceğiz” dedi.

Denizli İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen 'DENİB üzerinden 2015 yılında en fazla ihracatgerçekleştiren üyeler' ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Darbe gerçekleşseydi şu anda bizim mezarlarımızı ziyaret eden bile olmayacak, belki mezarlarımız bile belli olmayacaktı" dedi.

Sözlerine darbe girişimi ile devam eden Zeybekci, "Bu ülkeye yapılmış, bu milletin bilinen ve yazılmış 3 bin yıllık tarihi boyunca gördüğü en büyük ihanet, 15 Temmuz ihanetidir. Tabi tezi gezi, 17-25 Aralık diye devam etti. Şuna zaman şahit olsun, Allah şahit olsun ki, bu ihanetin her bir ferdinden bu milletin hesabı hukuk çerçevesinde bir bir sorulacak. Bu hesap geri kalmayacak. Ama 'at izini it izine karıştırmadan' soracağız" dedi.

"4.5 Milyar dolara yaklaşacak destekten bahsediyoruz" 

İhracatçıya sağlanan yeni desteklere dikkati çeken Zeybekci, "Toplamda ihracata 2017 bütçesine baktığımızda vereceğimiz destek, dolar bazında yüzde 1 seviyesine çıktı. Bu 2023 hedefleri için belirttiğimiz destektir. 3 milyar dolar dendi, diğer desteklerle birlikte 4,5 milyar dolara yaklaşacak bir destekten bahsediyoruz" sözlerini kullandı.

Zeybekci, Turgut Özal döneminde uygulanan ihracat primlerinin gelecek yıldan itibaren tekrar yürürlüğe gireceğini ve yıllardan beri dile getirilen bir şeyi olduğunu açıkladı.

"15 bin ihracatçımıza yeşil pasaport vereceğiz" 

İhracatçıya verilecek yeşil pasaportlarla ilgili bilgiler veren Bakan Zeybekci, "Yaklaşık olarak 15 bin ihracatçımıza yeşil pasaport vereceğiz. İlk defa açıklıyorum burada. Kriterlerini söylüyorum, 1 ile 10 milyon dolar arası ihracat yapan şirkete 1 pasaport hakkı, 10-25 milyon dolar arası 2, 25-50 milyon dolar arası 3, 50-100 milyon dolar arası 4, 100 milyon dolar üzerinde 5 yeşil pasaport hakkı o şirkete tahsis edilecek. Şirketin uygun gördüğü çalışanlarına verilmek kaydıyla. Çalışanı ayrılırsa şirket yazacak yazısını, iptal ettirecek, yeni çalışanına verdirecek. İhracat desteklerinde iddia ediyorum dünyada en iddialı teşvikleri önümüzdeki yıldan itibaren göreceksiniz. İhracatını artırana nakdi olarak destek vereceğiz" diye konuştu.

"Yeni dünyayı kuran ülke biz olmalıyız"

Türkiye olarak çok farklı şeyler yapmak ve çok farklı adımlar atmak istediklerini anlatın Zeybekci, "Türkiye, yeni bir dünya kurulacaksa, o yeni dünyayı kuran ülke olmak zorunda. Biz edilgen ülke olamayız" ifadelerini kullandı.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.