ABD ile "elçilikteki kavga" polemiği büyüyor

ABD ile "elçilikteki kavga" polemiği büyüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında yaşanan olaylar iki ülke arasında tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında yaşanan olaylar iki ülke arasında tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

Geçen haftaki ziyareti sırasında Erdoğan'ın Türkiye Büyükelçiliği önüne gelmesi sırasında portesto için bir araya gelmiş göstericilere yakın korumaların da içinde olduğu bir grup tarafından çok sert müdahalede bulunulmuştu. ABD medyası ve Senato'da bazı temsilciler tarafından da eleştirilen müdahale için Türk Büyükelçi Serdar Kılıç’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın bugün yaptığı "olayın kabul edilemez olduğu" yönündeki açıklamasının ardından ABD'nin Türkiye Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Tillerson: Türk şiddeti kabul edilemez!

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında kendisini protesto etmek için Türkiye’nin Washington büyükelçiliği grupla Erdoğan’ın korumalarının da olduğu grup arasında çıkan kavga hakkında konuştu.

Tillerson, Fox News’e yaptığı açıklamada Türk Büyükelçi Serdar Kılıç’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığını hatırlattı ve “Türk şiddeti basit şekilde kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Tillerson sözlerini “Hala süren bir soruşturma var. Bu incelemeden çıkacak sonucu bekleyeceğiz. Türk Büyükelçiliği’nde yaşananlarla ilgili dehşete düştüğümüzü ilettik” diye sürdürdü.

ABD Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Gelişmeler üzerine Türkiye de ABD Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağıarark sözlü ve yazılı olarak olaydan duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Washington'u ziyareti sırasında, Büyükelçilik Kançılaryası önünde ABD güvenlik personelinin yakın koruma ekibine karşı yerleşik diplomatik kural ve teamüller hilafına sergilemiş oldukları profesyonelliğe aykırı saldırgan davranışlar bugün Bakanlığımıza çağrılan ABD Büyükelçisi nezdinde sözlü ve yazılı olarak protesto edilmiş, ABD makamlarının bu olayı soruşturması ve gerekli açıklamanın tarafımıza yapılması resmen talep edilmiştir. 

ABD Büyükelçisi ile yapılan görüşmede, Cumhurbaşkanımızın Washington'da bulunduğu süre zarfında karşılaşılan ve ABD makamlarının gerekli önlemleri programın her aşamasında alamamasından kaynaklanan güvenlik zaaflarının, diğer her açıdan başarılı geçen bu önemli ziyareti gölgeleyemeyeceği vurgulanmıştır." 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.