ABD'den "vize toplantısı" öncesi kritik açıklama

ABD'den "vize toplantısı" öncesi kritik açıklama

ABD'li bir heyetin bugün Ankara'ya gelerek Türk yetkililer ile "vize krizi"ni masaya yatırmasından önce ABD'den açıklama geldi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk hükümetinin, Türkiye’deki Amerikan diplomatik misyonlarında görev yapan iki Türk çalışanın tutuklanmasıyla ilgili hala kendilerine bir kanıt sunmadığını belirtti. Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’yle ilişkilerinin bazı zamanlarda “karmaşık” olduğunu da kaydetti.

Günlük basın brifinginde Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan krizle ilgili soruları da yanıtlayan Nauert, “Yerel personelimizin iki mensubu çok uzun olmayan bir zaman önce tutuklandı ve hala tutuklular. Türk hükümeti bize hala kanıt sunmadı. Türk hükümeti onların bir tür terör faaliyetine karıştığını iddia ediyor. Bu çok ciddi bir suçlama. Bu konuda kanıt görmeyi arzu ediyoruz, hala bu kanıtı görmedik” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen’in şu anda Türkiye’de olduğuna dikkati çeken Nauert, bu ziyaretin daha önceden planlandığını ancak Cohen’in bu konuyu da Türk yetkililerle görüşmelerinde gündeme getirmeyi planladığını söyledi.

Nauert, “ABD’nin değerlendirmesi, Türkiye’nin bir müttefik olarak davrandığı yönünde mi?” şeklindeki bir soruyu şöyle yanıtladı:

“Bence ilişkilerimiz, ki bu sürpriz değil, bazı zamanlarda karmaşık. Dünya genelindeki birçok ülkeyle ilişkilerimizde de bu böyle. Bu (tutuklamalar) da elbette durumu daha karmaşıklaştırıyor, Benim ve bence hepimizin umudu, güçlü bir NATO müttefiki ve ortağı olarak, bunun (sorunun) üstesinden geleceğimiz. İyimseriz.”

Amerika’nın bu konuyu yakından takip ettiğini ifade eden Nauert, “Çalışanımız olan insanların bu şekilde, özellikle de kanıt olmadan tutuklanmasını istemiyoruz” dedi.

Nauert, bir gazetecinin, çalışanlardan birinin avukatıyla görüşmesine izin verildiğini hatırlatarak, krizin çözümü yolunda ilerleme görüp görmediğini sorması üzerine, “Evet, anladığıma göre yerel personelimizden biri nihayet avukatını görebilme şansına sahip oldu. Bunun ötesinde fazla bir adım görmedik. Bunun gibi daha fazlasını görmek istiyoruz. Kanıtı ve diğer yerel çalışanımızın da avukata erişmesini görmeyi arzuluyoruz” diye konuştu.

Vize restleşmesinin nedenleri

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un ‘FETÖ’  soruşturması kapsamında ‘casusluk’ gerekçesiyle 4 Ekim’de tutuklanmasının ardından ABD, Türkiye’den vize başvurularını askıya almış, misilleme kararı alan Türkiye de Amerikalılar için aynı kararı uygulamaya başlamıştı.

Krizin ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından çıkarıldığını savunan Erdoğan, Beyaz Saray'ın "John Bass iyi bir Büyükelçi'dir. Türkiye'de görev yapmasından gurur duyduk. Vize kararı, NSU, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı tarafından alınmıştır" açıklamasına sert ifadelerile tepki göstermişti. 

Erdoğan, ''Bu olayı ortaya çıkaran buradaki bir büyükelçidir. Amerika'nın Türkiye gibi bir stratejik ortağını bir kendini bilmez büyükelçiye feda etmesi kabul edilemez. Biz size muhtaç değiliz" ifadelerini kullanmıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.