AB'den Erdoğan tasfiyeleri önceden planladı iddiası

AB'den Erdoğan tasfiyeleri önceden planladı iddiası

Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ordu içinde yapılacak tasfiyeleri 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde planladığına dair bir istihbarat raporuna yer verdi.

A+A-

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ordu içinde yapılacak tasfiyeleri 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde planladığına dair bir istihbarat raporuna yer verdi.

Habere göre Avrupa Birliği’nin istihbarat merkezi Intcen’in 24 Ağustos 2016 tarihli raporunda şu ifadeler yer aldı: “Darbe kararı, yaklaşmakta olan tasfiyelerin korkusuyla alındı. Muhtemelen darbenin arkasında ‘Gülenci’ler, Kemalistler (seküler), AKP karşıtları ve fırsatçılar vardı.”

Darbe girişiminde Fethullah Gülen’in kendisinin rol oynamış olma ihtimalinin düşük olduğunun aktarıldığı raporda, “Gülen’in bu girişim için gerekli adımları atabilme yetisi ve kapasitesine sahip olma olasılığı düşük. Kendisini Türkiye’deki laik devletin bekçisi olarak gören ordunun ve ‘Gülenci’lerin Erdoğan’ı devirmek üzere işbirliği yaptığına dair herhangi bir kanıt yok. Gülen hareketinin laik muhalefet ve orduyla bir ilişkisi yok” dendi.

Haberde, raporda yer alan bilgilerle, Türk hükümetinin Fethullah Gülen’in darbe girişiminin arkasında olduğu iddialsının çeliştiği belirtildi.

Rapora göre ordu içindeki Gülencilerin darbe yapacak güçte değildi. Ancak geniş kapsamlı bir tasfiye dalgasının başlayacağı haberleri üzerine harekete geçtiler. Dahası, Gülenciler Erdoğan’ın ‘laik muhalifler’i tarafından destek gördü. Darbe girişimi Suriye’deki müdahaleye ve Kürtlere karşı yürütülen politikalara karşı çıkanlar tarafından ateşlendi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.