ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı

ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı

ABD'de ticari ham petrol stokları geçen hafta 4,7 milyon varil azaldı.

A+A-

 ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkede ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 4,7 milyon varil (yüzde 1) düşüşle 490,6 milyon varile gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 3,2 milyon varil azalması yönündeydi. Bir önceki hafta da ham petrol stokları 7,6 milyon varil düşüş kaydetmişti. Böylece, ABD'de ticari ham petrol stokları son 15 haftanın 12'sinde gerilemiş oldu.      
         
Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik petrol stokları ise geçen hafta değişmeyerek 678,9 milyon varil seviyesinde sabit kaldı.      

         
ABD'nin haftalık benzin stokları söz konusu haftada 4,4 milyon varil (yüzde 1,9) azalarak 231,2 milyon varile düştü. Veriye ilişkin piyasa beklentisi 0,6 milyon varil düşüş olması yönündeydi. Benzin stokları bir önceki hafta 1,6 milyon varil gerilemişti.      
Ham petrol üretimi 22 haftanın 19'unda yükseldi      
         
Söz konusu dönemde ABD'nin ham petrol üretimi, bir önceki haftaya göre, günlük ortalama 32 bin varil artarak 9,43 milyon varile ulaştı. Böylece ABD'nin ham petrol üretimi son 22 haftanın 19'unda artış gösterdi.      
       
Ülkenin ham petrol ithalatı söz konusu hafta bir öncekine kıyasla günlük ortalama 386 bin varil artışla 8 milyon varile tırmanırken, ham petrol ihracatı ise günlük ortalama 190 bin varil azalışla 728 bin varile geriledi.      
         
ABD'nin ham petrol ve benzin stoklarındaki düşüşün ardından küresel piyasada petrol fiyatlarında kısa süreli yükseliş görüldü.      
         
EIA verilerinin açıklanmasıyla, ABD'nin Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 47,13 dolara, Londra Brent türü petrolün varil fiyatı da 49,62 dolara ulaştı.      
         
Uzmanlar, ABD'nin ham petrol ve benzin stoklarındaki düşüş ile ilgili olarak ülkede yaz sezonunda benzin tüketiminin arttığına dikkati çekiyor.      


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.