Alman parlamentosunda soykırım tedirginliği

Alman parlamentosunda soykırım tedirginliği

Almanya soykırım tasarısı onaylandıktan sonra Türkiye'nin vereceği tepkiye hazırlanıyor

A+A-

Almanya parlamentosu bugün 1915 yılında Osmanlılar tarafından Ermenilerin öldürülmesini "soykırım" olarak niteleyecek sembolik bir tasarıya onay vererek Türkiye ile ilişkilerde hem Almanya hem de diğer Avrupa ülkeleri için hassas bir zamanda gerilim yaratacak.

Türkiye Birinci Dünya Savaşı sırasında 1.5 milyona yakın Ermeni'nin Osmanlı güçlerince öldürülmesinin "soykırım" olmadığını, her iki taraftan da ölenler olduğunu savunuyor.

Türkiye parlamentoda yapılacak oylamanın ikili ilişkileri zedeleyeceğini oylama öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'e iletmişti.

Oylama Merkel için daha kötü bir zamanda yapılamazdı. Siyasi kariyerini Türkiye ile yapılan göçmen anlaşmasına endeksleyen Merkel, Avrupa'ya göçmen ve mülteci geçişini sınırlaması karşılığında Türkiye'ye mali yardım, AB üyelik müzakerelerini hızlandırma ve Avrupa'ya vizesiz seyahat sözü vermişti.

Merkel'in artık bir yıl içinde birkaç defa ertelenen oylamayı durduracak gücü bulunmuyor. Muhalefetteki Yeşiller'in başını çektiği tasarı hem Merkel'in muhafazakar partisinden hem de koalisyondaki sosyal demokratlardan destek görüyor.

Berlin, geçen yıl benzer bir tasarıyı onaylayan Avusturya'dan büyükelçisini geri çeken ve ilişkilerde "kalıcı hasar" oluşabileceği uyarısında bulunan Ankara'nın vereceği tepkiye hazırlanıyor.

Alman yetkililer, oylamanın AB-Türkiye göçmen anlaşmasını zedelemeyeceğini umuyorlar.

Merkel'in partisi CDU'nun deneyimli siyasetçilerinden Franz Josef Jung, "Bu durumun Türk tarafının aşırı bir tepki vermesine yol açmayacağını sadece umabiliriz" dedi.

Merkel'e yakın Alman bir yetkili ise, "Kullandığı dile rağmen göçmen anlaşmasının uygulanmasında Erdoğan'ın da çıkarı olduğuna inanıyor ve bu durumun engel oluşturmasına izin vermeyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Sözcüsünün verdiği bilgiye göre Merkel daha önce programa alınmış görüşmeleri nedeniyle oylama sırasında parlamentoda bulunmayacak.

Parlamentoya getirilen tasarının hem başlığı hem de metninde "soykırım" kelimesi kullanılıyor. Tasarıda Osmanlı'nın o dönemki müttefiki Alman İmparatorluğu'nun da ölümleri durduracak herhangi bir adım atmadığı ifade ediliyor.

Tasarıda, "Ermenilerin akıbeti 20. yüzyılda korkunç izler bırakan toplu katliamlar, etnik temizlik, tehcir ve... soykırım tarihine emsal teşkil ediyor" denildi.

Şu ana kadar aralarında Fransa'nın da bulunduğu 20'nin üzerinde ülke benzer tasarıları kabul etti.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.