Almanya ile İncirlik gerilimi tırmanıyor

Almanya ile İncirlik gerilimi tırmanıyor

Türkiye, milletvekillerinin İncirlik ziyaretini engellerse Almanya askerlerini geri çağıracak

A+A-

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Ankara'nın İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmeye çalışan Alman milletvekillerini engellemeye devam etmesi durumunda buradaki askerlerin geri çekileceğini açıkladı.

Alman parlamentosunun 1915 yılında Ermenilerin Osmanlı güçleri tarafından öldürülmesini soykırım olarak tanıyan bir tasarıyı kabul etmesine kızan Ankara, Alman milletvekillerinin İncirlik üssünü ziyaretine izin vermedi.

Bölgesel gazete Mitteldeutsche Zeitung'a konuşan Gabriel, "Alman ordusu, parlamentoya cevap verir. Ve eğer parlamento orduyu ziyaret edemezse, ordu da orada duramaz. Bu kesinlikle net" dedi.

Gabriel'in 250 Alman askerini çekmeye dair tehdidi, iki NATO ülkesi arasında giderek artan gerginliğin şimdiye kadar en net sinyali.

Avrupa'ya yönelik mülteci akımını durdurmak için iki ülke arasındaki ittifak büyük önem taşısa da bu ittifak son dönemlerde zarar gördü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Alman bir komedyen tarafından kendisi hakkında müstehcen ifadeler içeren bir şiirin televizyonda okunmasının ardından dava açarken, geçtiğimiz hafta kabul edilen Ermeni tasarısı da Ankara'nın büyükelçisini geri çağırmasına neden oldu.

Gabriel'in açıklamalarından önce bazı Alman milletvekilleri de üssün ziyaretine izin verilmemesi durumunda askerlerin geri çekilmesi çağrısı yapmıştı.

Alman askeri güçleri Afganistan ve Kosova gibi 13 ülkede misyonda bulunurken, Akdeniz'de gözlemcilik görevi yapıyor. Milletvekilleri başta Afganistan olmak üzere sıklıkla dış bölgelerdeki askerleri ziyaret etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yaptığı bir açıklamada Alman milletvekillerinin üssü ziyaretine izin verilmesi gerektiğini ve konuyu Türk hükümetiyle istişare edeceğini söylemişti.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.