Altın güçlenen dolar ile geriledi

Altın güçlenen dolar ile geriledi

Altın, İtalya'da referandumdan hayır çıkmasının ardından güvenli liman alımlarının dolara yönelmesi sonrası düştü

A+A-

Altın, İtalya'da seçmenlerin referandumda anayasa reformuna "hayır" demesinin ardından, Başbakan Matteo Renzi'nin istifa edeceğini açıklaması ile birlikte, güvenliliman alımlarının değerli metal yerine doalra yönelmesi sonucu, erken saatlerdeki kazancını geri vererek düştü.

Spot altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,171.70 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 10:08'de 1,171.99 dolara geldi. Referandumun sonuçlarının belli olması ile birlikte, fiyalar Cuma günkü kazançlarını genişleterek yüzde 0.9 kadar yükseldi.

Altın 2016 yılında, önde gelen ekonomilerdeki beklenmedik siyasi gelişmelerin etkisi ile sert dalgalanmalar gösterdi. Metal, İngiltere'de Haziran ayındaki referandumda şok AB'den ayrılma kararı çıkmasının ardından sıçrama yaparken, Donald Trump'ın sürpriz bir şekilde Beyaz Saray'a çıkması sonrası sert düştü. Referandum İtalya'nın Euro Bölgesi'ndeki geleceği konusunda endişeler yarattıyor, ancak ülkenin siyasi ve yasal sistemine göre, "hayır" oyu muhtemelen hızlı bir çıkışı tetiklemeyecek. Dolar göstergesi, referandum sonrası hayalkırıklığı ile birlikte, Pazartesi günü yukarı yönde hareket etti.

Singapur'da IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "İtalya referandumu sonuçlarının duyurulmasının ardından ilk tepki güvenli liman alımlarının gelmesi oldu, ancak daha sonra kar satışları görüldü," dedi ve "Ancak İtalya referandumu sonuçları, İtalyan bankacılık sektörünün istikrarına Avrupa Birliği'nin yapısal bütünlüğüne ilişkin endişelerin artması ile birlikte, buzdağının görünen kısmı olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

ETF Varlıkları

İtalya'daki referandumdan çıkan sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara bir miktar alım getirdi, ancak ABD'de faizin artırılacağına ilişkin beklentilerin güçlenmesi, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Yatırımcılar altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) çıkmaya devam ediyor. Bu fonlardaki altın varlıkları Cuma günü itibariyle 16 gün üst üste düştü ve Mart 2015'ten bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleltirdi.

ABD Emtşa Vadeli İşlemler Komisyonu'nun Cuma günü açıkladığı verilere göre, hedge fonları ve büyük spekülatörler, altında kısa pozisyonlarını 29 Kasım'da biten haftada yüzde 13 artırarak Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Böylelikle bu pozisyonlar dört hafta üst üste artarak, 1 Aralık 2015'ten bu yana en uzun yükseliş serisini yaptı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.1 düşerek 265.2 yuana (ons başına 1,198 dolar) geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Haziran vadeli altın kontratları fazla değişmeyerek gram başına 268.80 yuanda kalırken, gümüş yüzde 0.3 yükselerek kilogram başına 4,161 yuana tırmandı.

Spot gümüş yüzde 0.4 düşerken, platin yüzde 0.3 ve palladyum yüzde 1 değer kaybetti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.