Altın yükselişini ikinci güne taşıdı

Altın yükselişini ikinci güne taşıdı

Altın, karışık gelen ABD verilerinin dolarda baskı oluşturmasının ardından çıkışını ikinci güne taşıdı

A+A-

Altın, karışık çıkan ABD verilerinin Fed'in faiz artırımı konusunda acele etmesi için zemini güçlendirememesi sonrası doların geri çekilmesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 09:20'de ons başına 1,258.29 dolara çıktı. Metal Pazartesi günü, ABD'de New York bölgesi imalat sanayi verisi beklenmedik bir şekilde daralırken, sanayi üretiminin son dört ay da üçüncü kez artış göstermesi ile birlikte doların yedi ayın zirvesinden düşmesi sonucu yüzde 0.4 yükseldi.

Altın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararı (Brexit) almasının ardından Fed'in faiz arrırımını beklemeye almasının etkisiyle yüzde 19 değer kazandı. Traderlar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 66 görüyor. Bu olasılık geçen ayın sonunda yüzde 59 seviyesindeydi.

Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Fed muhtemelen en erken Aralık ayına kadar harekete geçmeyecek," dedi ve "Veriler halen karışık ve faiz artırımı konusunda ilerleme için çok fazla neden sunmuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan,piyasada, altın para yöneticileri ile exchange traded fonları (ETF) yatırımcıları arasında bir güç mücadelesi de var. Para yöneticileri ve diğer büyük spekülatörler, altının net uzun pozisyon (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyon) sayısında 10 yıl kadar geriye giden veriler dikkate alındığında en fazla azaltımı gerçekleştiriken, altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktıç

Sliseo, "Altın, ETF akışlarından gelen desteğin devam etmesi ile birlikte, 1,250 doalr civarında istikrar bulmuş görünüyor," dedi ve "Son birkaç haftada para yöneticilerin uzun pzoisyonları yoğun birşekilde azaltması, piyasanın daha sağlıklı bir temele oturmasını sağladı" şeklinde konuştu.(Bloomberg)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.