Asya borsaları geriledi

Asya borsaları geriledi

Asya hisseleri, Avrupa ve ABD'deki dünkü düşüşlerin ardından, hayalkırıklığı yaratan Apple bilançosu ile birlikte satış ağırlıklı seyretti

A+A-

Asya hisselerinin çoğu, ABD hisse senetlerindeki düşüşün ardından, enerji hisse senetlerinin petroldeki düşüşle birlikte gerilemesi ve Apple'ın hayalkırıklığı yaratan finansallarının şirketin bölgedeki tedarikçilerine satış getirmesinin etkisiyle geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1'den az düşerek Tokyo saati ile 09:06'da 140.40 seviyesine geldi ve endekste yükselen bir hisse karşılığı ikiden fazla hisse değer yitirdi. Enerji şirketleri 11 sanayi grubu arasında en fazla kayıp gösteren grup olurken, Samsung Electronics Co., Apple'ın akıllı telefonlarının fiyatlarının düştüğünü kaydetmesi ve tatil dönemi için beklenenden daha düşük karlılık tahmininde bulunmasının ardından geri çekildi. Japonya'da Topix Endeksi, yenin güçlenmesi ile birlikte düştü. ABD'de dün açıklanan veri, tüketici güveninin Ekim ayında tahmin edilenden daha fazla düştüğünü gösterdi.

Asya Pasifik bölgesi hisselerinin gösterge endeksi, azalan volatilite ile birlikte, gelecek ay ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinin ve Fed'in faiz kararının açıklayacağı toplantının yaklaşması ile birlikte, Ekim ayında yüzde 0.5 yükselişe doğru ilerledi. Traderlar öte yandan açıklanmakta olan şirket karlarını da izliyor. Endekste şimdiye dek karını açıklayan şirketlerin yüzde 54'ü beklenenden daha iyi kar açıkladı.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Piyasalar muhtemelen bu seansta, dün ABD ve Avrupa'daki düşüşler dikkate alındığında, baskı altında olacak," dedi ve "Asya'da çok fazla tedarik zinciri bulunduran Apple, bölgeye doğrudan birşey söylemedi ve bu da zayıflığa ek oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 104.11 seviyesine çıkması ile birlikte yüzde 0.2 kaybetti. Endekste yer alan aralarında Nintendo Co. ve Canon Inc.'nin bulunduğu 33 şirket bugün kar açıklayacak.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.7 zayıfladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.