Asya hisseleri ABD verisinden destek buldu

Asya hisseleri ABD verisinden destek buldu

Asya hisse senetleri, güçlü çıkan ABD imalat sektörü verisinin ardından, şirket karları ile birlikte yükseldi

A+A-

Asya hisse senetleri, yatırımcıların Japonya, Çin ve ABD'den gelen kar rakamları ile birlikte, ABD verisinin bu yıl faiz artırımı için zemini güçlendirmesi sonrası yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında zayıflamasının etkisiyle yukarı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Tokyo saati ile 09:02'de 140.28 seviyesine çıktı ve değerlemeler 10 yılın ortalamasına yakın seviyelere yükseldi. Dün açıklanan veri, ABD'de imalat sektörü göstergesinin 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi ve bunun sonucu, Fed'in Aralık ayında faiz artırıma olasılığı yüzde 71'e yükseldi. Küresel hisse senetlerinin gösterge endeksi Pazartesi günü, Rockwell Collins Inc.'den TD Ameritrade Holding Corp.'a, şirketlerin birleşme ilanları sonrası hisse senedi piyasalarındaki iyimserliğin güçlenmesi sonucu yukarı yönde hareket etti.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "ABD ekonomisinin sağlığına bakarsak eğer, Aralık ayında faiz artırımı olasılığının güçlendiğini görürüz," dedi ve "Ancak ABD başkanlık seçimi ve faiz kararı ortadan kalkana kadar önemli bir ralli olmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Asya hisse sentlerindeki ralli, bu ay şimdiye dek, yatırımcıların 8 Kasım'daki başkanlık seçimi öncesi riskli varlıklardan çekilmesi ile birlikte etkisini zayıflattı. Traderlar ayrıca, ekonomik verilerdeki iyileşme ile birlikte Fed'in yıl sonuna dek faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesinden dolayı da temkinli davranıyor. Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi, Eylül'de sona eren çeyrekte yüzde 8.4 artarak 2012'den bu yana en iyi çeyrek dönem performansını gösterdi. Hisse senetleri, tahmini kar toplamının 14.6 katı seviyede değerlendi. Bu değerleme son 10 yılda ortalama 14.9 seviyesindeydi.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında düşüşünü ikinci güne taşımasının etkisiyle yüzde 0.6 yükseldi. Endekste yer alan 350'den fazla şirket bu hafta çeyrek dönem finansallarını açıklayacak.

Güney Kore'de Kospi Endeksi, ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 0.7 ile beklenenden daha fazla genişlediğini gösteren veriye rağmen yüzde 0.5 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.