Avrupa Birliği yol haritasını çizdi

Avrupa Birliği yol haritasını çizdi

Avrupa Birliği, İngiltere ile yapılacak ayrılık müzakerelerindeki önceliklerini belirledi. AB, yapılacak müzakerelerde öncelikle kendi çıkarlarının korunmasını isteyecek.

A+A-

Avrupa Birliği, İngiltere ile yapılacak ayrılık müzakerelerindeki önceliklerini belirledi. AB, yapılacak müzakerelerde öncelikle vatandaşlarının haklarına, paranın serbest dolaşımına ve sınırlar konusunda anlaşmaya varılması için çalışacak.

"Anlaşmamak kimsenin çıkarına değil"

Avrupa Parlamentosu'nda Bölgeler Komitesi'nde konuşan Avrupa Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, İngiltere ile müzakerelerin AB yasalarında öngörüldüğü gibi 2 yılda tamamlanması için konuların doğru bir düzende müzakere edilmesi gerektiğini ifade etti. Barnier, Mart 2019 sonuna kadar tamamlanması gerekecek müzakerelerde bir anlaşmaya varılamamasının hiç kimsenin çıkarına olmayacağını da vurguladı.

"Vatandaşların geleceği ne olacak?"

İngiltere ile müzakerelerin başarısının ilk şartının 27 AB üyesi hükümetin bir arada durmaları ve müzakerelerin şeffaflığı olduğunu ifade eden Barnier, ikinci şartın ise toplamda sayıları 4,5 milyonu bulan AB'deki İngilizlerin ve İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının gelecekleri konusunda belirsizliğin bir an önce ortadan kaldırılması olduğunu belirtti.

"İngiltere kendi payına düşeni ödemeli"

Konuşmasında, AB'nin İngiltere'nin de onayı ile uygulamakta olduğu Avrupa Sosyal Fonu, Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu ile araştırma ve geliştirme programlarının büyüklüğünün 685 milyar euro olduğunu belirten Barnier, "Bu programları İngiltere ile birlikte onayladık, birlikte finansman sağladık ve faydalarını hepimiz birlikte gördü, bu nedenle Londra bu hesaplarda kendi payına düşeni ödemeli. Biz İngiltere'den bir üye olarak üzerinde anlaşmaya varmadıklar bir şey için tek bir euro bile istemeyeceğiz" diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.