Avusturya'da aşırı sağcı aday kaybetti

Avusturya'da aşırı sağcı aday kaybetti

Avusturya'da dün dün seçimde aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı favori olmasına rağmen seçimi kaybetti

A+A-

Avusturya'da dün dün seçimde aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı favori olmasına rağmen seçimi kaybetti. 

Dün oy verme süresinin bitiminden kısa süre sonra, seçimi Yeşiller Partisi'nin eski lideri Alexander Van der Bellen'in kazandığı belli oldu. Van der Bellen kampanyasının odağına Brexit kararını almış ve seçmeni benzer bir yola girerek "ateşle oynamaması" için uyarmıştı.

Mayıs ayında yapılan ikinci turun teknik bir nedenle tekrararlanması gerektiği için dün yapılan oylama, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı (Brexit) ve ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinden sonra yapıldığı için kritik bir tercih olarak görülüyordu.

Mültecilere karşı politika güden aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (FPO) lideri Norbert Hofer Mayıs'taki seçimi çok küçük farkla kaybetmişti.

Avusturya televizyon kurumu ORF'in SORA şirketine yaptırdığı ankete göre, henüz sayılmayan postayla gönderilmiş oylar dışında, Van Der Bellen yüzde 53.3, Hofer ise yüzde 46.7 oranında oy aldı.

Van Der Bellen, yaptığı zafer konuşmasında Avusturya bayrağının renklerine atıf yaparak, "Viyana'dan Avrupa'ya kırmızı ve beyaz bir umut ve olumlu değişim işareti ışınlanmaktadır" dedi.

"Dünyaya açık olan bir Avusturya'nın Avrupa yanlısı Cumhurbaşkanı olacağım."

Avrupa hükümetleri de seçim sonuçlarının ardından rahat bir nefes aldılar.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat siyasetçi Sigmar Gabriel, "Avrupa'nın omuzlarından büyük bir yük kalktı. Eğer tahminler doğrusuya Avusturya seçimlerinin sonucu sağcı popülizm karşısında aklın zaferini gösteriyor" dedi.

Ancak seçim sonuçları üzerinde Brexit ve Trump faktörlerinin ne boyutta etki yaptığı henüz bilinmiyor.

Ancak 2018 yılına yapılacak parlamento seçimlerinde Van der Bellen ile Hofer'in Özgürlük Partisi arasında yeni bir savaş ufukta görünüyor.

Van der Bellen, cumhurbaşkanının hükümetlerin kurulmasında önemli rol oynadığı Avusturya'da FPO'nun liderliğinde bir hükümete engel olmaya çalışacağını söylemişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.