Barcelona'da terör saldırısı

Barcelona'da terör saldırısı

Avrupa'nın en fazla turist çeken bölgelerinden Barcelona çifte terör saldırısının hedefi oldu.

A+A-

Avrupa'nın en fazla turist çeken bölgelerinden Barcelona çifte terör saldırısının hedefi oldu. İlk olarak şehrin en turistik bölgelerinden La Rambla'da  beyaz bir kamyonet sekiz şeklinde ilerleyerek yayalara çarptığı ardından da iki saldırının meydana geldiği alana çok yakın bir konumda bulunan bir Türk restoranına girdiği bildirildi. Polis "Restoranda rehine yok" açıklamasını yaptı.

Katalonya İçişleri Bakanı Katalonya Özerk Bölgesi İçişleri Bakanı Joaquim Forn saldırıda 13 kişinin yaşamını yitirdiğini en az 50 kişinin yaralandığını bildirdi. Forn ölü sayısının artabileceğini söyledi.

İspanya basını polisle çatışan bir saldırganın öldürüldüğünü duyurdu.

Saldırıyla ilişkili olarak ikinci bir kamyonetin de Katalonya'nın küçük bir kasabası olan Vic'te ele geçirildiği bildirildi.

Restorana silahlı baskın

El Periodico gazetesi, La Boqueria Market bölgesinde silahlı iki şüphelinin bastığı bardan silah seslerinin yükseldiğini duyurdu. Restorana baskın yapan kişilerden birinin minibüsün şöförü olabileceği iddia ediliyor. 

Barda bulunan onlarca kişinin kendilerini içeri kilitlediği belirtilirken, İngiliz basını içeride rehinelerin olduğu öne sürdü.

El Pais'e konuşan polis kaynaklarına göre, kentin en ünlü alışveriş caddelerinden La Rambla'da yayalara yönelik terör saldırısını gerçekleştiren kişiler, ardından yakınlardaki El Raval semtinde bir bar-restorana girdiler.

Resmi Katalan televizyonu, ayrıca, silahlı birkaç kişinin Las Ramblas'taki Bar Luna de Estambul isimli bir Türk restoranına girdiğini ve kendilerini içeriye kapattıklarını aktardı.

Barcelona polisi: Olay terör saldırısı

Barcelona polisinden yapılan açıklamada, olayın terör saldırısı olduğu duyuruldu. Barcelona polisi, minibüs saldırısını gerçekleştirdiğini düşündüğü zanlının bir barda köşeye sıkıştırdığın duyurdu.

Saldırganın fotoğrafı paylaşıldı

Olay yerinde saldırgana ait olduğu düşünülen Fas asıllı bir İspanyol vatandaşına ait bir pasaport bulundu. İspanya medyası Barcelona'daki saldırı ile ilgili Driss Oukabir isimli saldırganın fotoğrafını paylaştı. Oukabir isimli saldırgan Fransa'nın Marsilya şehrinden ispanya'ya gelmiş.İspanyol medeyasının verdiği bilgiye göre Oukabir Facebook hesabında anti semitist paylaşımlar yapmış.

Barcelona polisinin çevrdekileri bölgeden uzak durmaları konusunda uyardığı belirtildi.

Çevredeki metro istasyonları kapatılmış durumda.

Saldırganlardan biri gözaltına alındı

Sputnik News,saldırı şüphelilerinden birinin gözaltına alındığına dair görüntüler paylaştı:

Otomobil 3 polise çarptı

Barcelona’da bir otomobil 3 polise çarptı   Eleconomista.es, Barcelona’da bir otomobilin 3 polise çarptığını, ancak bu olayın daha önce kentin merkezinde yaşanan terör olayı ile ilgili olup olmadığının bilinmediğini yazdı.

İspanya Başbakanı: Öncelik yaralılara verilmeli

Yerel otoritelerle temas kuran İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, önceliğin yaralılara verilmesini söyledi. 

Barcelona Belediyesi'ne bağlı Acil Durum Birimi ise Twitter'dan "insanların iyi olduklarını ailelerine sosyal medyadan duyurmasını, böylelikle telefon hatlarının çökmesinin önlenebileceğini" aktardı.

Sosyal medyada yardım kampanyaları

Saldırıdan etkilenen, evlerine ya da kaldıkları otellere ulaşamayan kişilere yardım için sosyal medyada yardım kampanyaları başladı.

Mağdurlara evlerini açmak isteyen, kan bağışında bulunabilecek ya da ulaşım sağlayabilecek Barcelonalılar, Facebook üzerinden yardım öneriyor.

Görgü tanığı Burhan Can,"Çok sayıda yaralı var. Metro istasyonun yakınında gerçekleşti. Yaralıların arasında çocuklar da var. Kimse dükkanlardan çıkamıyor. Minibüs saldırganı olay yerinden uzaklaştı" dedi.

CNN Türk canlı yayına bağlanan bir diğer görgü tanığı Selçuk Baki ise, "Katalonya meydanı buranın çok işlek bölgesi. İnsanların yürüdüğü bölgeye araçla eziyorlar. Restoranla alakalı yazılar geçiyor haberlerde. Oraya yaklaşılmasına izin verilmiyor. Minibüs saldırısı yaşanan yerle Türk restoranı arasındaki mesafe yaklaşık 500 metre. Metrolar çalışmıyor. Merkeze çıkan tüm yollar tutulmuş durumda" diye konuştu. Görgü tanığı Yunus Emre Erbaş, ise saldırgana ait olduğu düşünülen bir İspanyol pasaportunun bulunduğunu aktardı. 

"Turistler buraya uğramadan gitmez"

La Rambla'nın yaklaşık 400 metre uzağında oturan Cem Abanazir BBC'ye verdiği demeçte "Polis ve ambulans sesleri gelene kadar bir olay yaşandığını anlamadım. Mahallede sıkça olur. Çatışma sesi duymadım. Kız arkadaşım arayınca haberim oldu, televizyonu açtım. Siren sesleri öncesi derin bir sessizlik vardı. Sanırım bu insanların çok korktuğunu gösteriyor. La Rambla Barcelona'nın İstiklal Caddesi gibidir. Barcelona'ya gelen turistler buraya uğramazsa olmaz" dedi.

"Herkes saklanmak için koştu"

20 yaşındaki Marc Esparcia adlı bir görgü tanığı BBC'ye olayı şöyle anlattı:

"Herkes saklanmak için koştu. Çok sayıda insan vardı, alanda çok sayıda aile vardı. Burası Barcelona'nın en çok ziyaret edilen alanlarından biri.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Barcelona’da yapılan terör saldırılarının en güçlü şekilde lanetlendiği ifade edildi.

Bakanlığın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Terör belasının gaddar yüzünü bir kez daha ortaya seren ve tüm insanlığı hedef alan bu menfur saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Dostumuz ve müttefikimiz İspanya’yla terörizme karşı mücadelede dayanışma içinde olduğumuzu ve gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz.”

Trump'tan mesaj: Sizi seviyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Barcelona'daki saldırıya ilişkin Twitter'dan paylaştığı mesajda "Birleşik Devletler İspanya Barcelona'daki terör saldırısını kınıyor. Yardım etmek için elimizden geleni yapacağız. Sert ve güçlü olun, sizi seviyoruz!" ifadelerini kullandı.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.