BES'e otomatik katılım için sistem hazır değil

BES'e otomatik katılım için sistem hazır değil

AvivaSA Genel Müdürü Meral Eredenk Kurdaş, bireysel emekliliğe otomatik katılım için sistemin henüz hazır olmadığını söyledi.

A+A-

Hükümetin yıllık 125 milyar euroyu bulan tasarruf açığını kapatabilmek amacıyla bireysel emeklilik sistemine (BES) otomatik katılımı Ocak ayında başlatmaya hazırlanırken, AvivaSA Genel Müdürü Meral Eredenk Kurdaş, sistemin henüz hazır olmadığını söyledi.

"Sistem henüz hazır değil, yasanın yönetmelik kısımlarının çıkmasını bekliyoruz" diyen Eredenk Kurdaş, "Tahmin ediyorum Kasım ayı ortasında artık taslaklar, detaylar ortaya çıkmış olacak ama biz mevcut bilgilerimizle bir altyapı hazırlığı yaptık" dedi.

Ücret karşılığı çalışan 45 yaşın altındakilerin, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmesini düzenleyen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı dün akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ağustos ayında kabul edilmişti.

Buna göre, işveren, çalışanını ancak otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edebilecek. Çalışanın katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3'üne karşılık gelen tutar olacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Aviva'nın Deloitte ile beraber gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre Türkiye'nin yıllık tasarruf açığı 125 milyar euroyu bulurken, kişi başına düşen aylık tasarruf açığı yaklaşık 266 euro.

Türkiye, araştırmanın yapıldığı sekiz ülke arasında en büyük beşinci açığa sahip olurken, birinci ve ikinci sırada 461 milyar euro ile Almanya ve 365 milyar euro ile İngiltere geliyor.

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Ocak ayında BES'e 13 milyon kişinin katılmasını ve cayma hakkı olsa da 7-8 milyon kişinin sistemde kalmasını öngördüklerini açıkladı.

Eredenk Kurdaş, BES'e otomatik katılımın başlamasına yaklaşık iki ay kalmasına rağmen sektörde binlerce şirketin konu hakkında "hiçbir şey" bilmediğini söyledi.

Eredenk Kurdaş, "Binlerce şirketle konuşuyoruz çünkü kurumlar hiçbir şey bilmiyorlar ve bilgiye aç bir şekilde bekliyorlar" diyerek, kurumları bilgilendirebilmek adına toplu bilgilendirme toplantıları yaptıklarını söyledi.

"SEKTÖRDE ŞU AN KÂRLILIK YOK"

Sektörde şu an kârlılığın olmadığını belirten Eredenk Kurdaş, "Bugün sıfırdan otomatik katılıma girseydim para kazanabilir miyim diye sorsaydım muhtemelen kazanamazdım" dedi.

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre 30 Eylül itibarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'nde katılımcı sayısı 6.48 milyon, devlet katkısı dahil fon büyüklüğü ise 58 milyar TL seviyesinde.

"Haftalık toplantılarımızın yüzde 70-80'ini nasıl kâr edeceğiz konusu oluşturuyor. Şu an pek kâr varmış gibi görünmüyor" diyen Erdenek Kurdaş, "'Ortaklar o zaman neden sisteme giriyorsunuz' diyor, 'vatan ve milletin hayrı için' demek şu andaki gerçekten çok uzak olmaz" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yılın sonunda sektörde dönem sonu teknik kârı 151 milyon TL, bilanço kârı 250 milyon TL olurken, hayat dışı branşlarda 418 milyon TL zarar edildi, hayat ve emeklilik branşında 569 milyon TL kârlılık sağlandı. Hayat dışı sigorta şirketlerinin öz kaynak kârlılığı eksi yüzde 7 olurken, hayat ve emeklilik şirketlerinin yüzde 20'ye ulaştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.