BIST dünya liderliğine oturdu

BIST dünya liderliğine oturdu

Türkiye’nin geleceğine inanan yabancıların ilgisi Borsa İstanbul’u uçurdu. BIST, 2017’de ve son bir yılda getiri liginin lideri oldu

A+A-

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 ile beklentilerin çok üzerinde büyüyen, bu performansını ikinci çeyrekte de devam ettiren Türkiye, uluslararası kuruluşları yılbaşında yaptıkları tahminleri revize etmek zorunda bırakırken, yabancı yatırımcıların artan ilgisi piyasalarda öne çıkıyor.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre siyasi istikrarı kalıcı hale getirecek olan Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesinin ardından çıkışını hızlandıran Borsa İstanbul (BIST), yılbaşından ve en düşük seviyesinden bu yana ve son bir yılda dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu.

1 YILDA YÜZDE 49 YÜKSELİŞ

107 bin seviyesinin üstüne çıkarak tarihi rekorunu kıran borsa, 2017'de yüzde 36.7, son bir yılda yüzde 49.2, en düşük seviyesinden bu yana ise yüzde 40.32 ile getiri sıralamasında birinci oldu. Üç kategoride dünya lideri olan Borsa İstanbul son 6 ay, 3 ay ve bir haftalık getirilerde ise üçüncü sırada yer buldu. Borsa İstanbul son bir ayda ise yüzde 7.5 ile dünyanın en fazla yükselen ikinci piyasası konumuna geldi.

FRANKFURT KAYBEDENLER SIRALAMASINDA

Frankfurt Borsası cuma günü yüzde 1.66 ile dünyanın en fazla değer kaybeden piyasaları sıralamasında birincilik koltuğuna oturdu. Frankfurt, son bir haftada yüzde 3.1, son bir ayda ise yüzde 4.2 ile en fazla düşüş yaşayan üçüncü piyasa oldu.

EKONOMİ GÜÇLENİYOR

Türkiye, hükümetin almış olduğu tedbirlerle büyüme performansını güçlendirirken, nisan ayında yüzde 11.87'ye yükselen enflasyonunu, haziranda 10.90'a düşürdü. Enflasyonun temmuz ayında ise tek haneye gerilemesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlayan istihdam seferberliği kapsamında şubat-mart ve nisan aylarında 1 milyon 485 bin yeni istihdam sağlanırken, işsizlik oranı da yüzde 13'ten 10.5'e geriledi.

MERKEZ BANKALARI YÖNÜ BELİRLEYECEK

Piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) ile TCMB'nin faiz kararlarına odaklanacak. Her iki bankanın faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, verilecek mesajlar büyük önem taşıyor. Fed'in 4.5 trilyon dolara ulaşan bilançosunu küçülme operasyonunun yol haritasına ilişkin ipuçları, piyasaların yön tayininde etkili olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın da enflasyon ve büyümeye ilişkin değerlendirmeleri merakla bekleniyor.

6.5 MİLYAR DOLAR GİRİŞ

2017'nin 28 haftalık periyodunda borsaya net yabancı girişi, yüzde 346 artarak 2.5 milyar dolara çıktı. Tahvil- bono piyasasına da net giriş 3.9 milyar doları geçti. Toplamda net yabancı girişi ise 2 milyar 989 milyon dolardan 6 milyar 424 milyon dolara yükseldi. Yabancıların hisse portföyü 50.4 milyar dolarla 2 yılın zirvesine çıktı. (milliyet)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.