Brent petrol 51 dolara geriledi

Brent petrol 51 dolara geriledi

Brent petrolün varil fiyatı, dün Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 172. olağan toplantısının ardından yaklaşık yüzde 5 değer kaybederek 51,12 dolara geriledi.

A+A-

Brent petrolün varil fiyatı, dün Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 172. olağan toplantısının ardından yaklaşık yüzde 5 değer kaybederek 51,12 dolara geriledi.
      
Brent petrolün varil fiyatı, dün 54,07 dolardan güne başlamış ve gün içinde en yüksek 54,63 doları görmüştü. Bu sabah güne 51,42 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, saat 08.54 itibarıyla yüzde 0,58 azalarak 51,12 dolara düştü. Aynı dakikalarda Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varili ise 48,62 dolardan alıcı buldu.      

         
Dün petrol piyasası Viyana'daki 172. olağan OPEC toplantısına odaklandı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı ve OPEC Konferansı Başkanı Halid el-Falih, toplantının ardından alınan kararları açıkladı. El Falih, petrol kesintisi süresine dair 6, 9 veya 12 ay seçenekleri üzerine durduklarını ancak 9 ay uzatmanın ideal olduğu kanaatine vardıklarını aktardı.      
         
Mart 2018'e kadar uzatılan yıllık petrol üretim seviyesinin kısma kararı ile son 5 yıllık ortalama seviyeye ulaşılabileceğinin umulduğunu ifade eden el-Falih, bir sonraki OPEC toplantısının 30 Kasım'da yapılacağını vurguladı.      
         
Öte yandan, OPEC kararına rağmen petrol fiyatlarında yaklaşık yüzde 5 düşüş görüldü. Uzmanlar, bunu  OPEC'in petrol üretim kısma miktarının daha fazla olmamasının ve anlaşma süresinin 12 aya uzatılmamasının yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratması olarak nitelendirdi.      
Uzmanlar ayrıca, Brent petrolde yıl sonuna kadar 55-56 doların aşılmasını beklemediklerini, bu varsayımı değiştirebilecek ve petrolün 55 dolar üstüne fiyatlamasını gerçekleştirebilecek koşulların ise Çin kredi büyümesindeki ivmelenme, ABD'de Trump reformlarının devreye girmesi, ABD kaya gazı üreticilerinin üretim miktarını azaltması olarak sıralanabileceğini aktardı. Bu koşulların gerçekleşmemesi durumunda petrolde nötr ya da negatif beklentilerin devam edeceği kaydedildi.      
         
OPEC kararı sonrası petrol fiyatlarında sert düşüşlerden sonra piyasalar ABD sondaj kule sayılarına, haftalık stok verilerine odaklanacak. Bu akşam saatlerinde Baker Hughes ABD sondaj kule sayısı verileri izlenecek.      
         
Uzmanlar, Brent petrolde teknik olarak 51,30-51,49 dolar aralığının direnç bölgesi, 50,92-51,11 doların ise destek seviyesi olarak izlenebileceğini belirtiyor. 


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.