Bu hafta gözler Fed ve TCMB kararlarında

Bu hafta gözler Fed ve TCMB kararlarında

Her iki bankanın da bu ay faizlere dokunması beklenmiyor, ancak Fed'in bilanço daraltması, TCMB'nin enflasyon mesajları piyasalar tarafından takip edilecek.

A+A-

Finansal Danışman Şeniz Yarcan Bloomberg HT'deki değerlendirmesinde bilanço konusunda yapacağı mesajların önemli olacağına dikkat çekti. Fed'in Aralık'ta faiz artışının fiyatlandığını belirten Yarcan "Bilanço küçültmesine yönelik ipuçları fiyatlarda yok. Bu, düzeltme için bir neden olabilir. Normal koşullarda bilançoya dair Eylül'den önce açıklanma beklenmiyor, Aralık ayında da faiz artırımı bekleniyor. Bu yönde farklılaşma olacak mı piyasalar buna odaklanacak" diye konuştu. 

"SIKI POLİTİKA MESAJI ÖNEMLİ OLACAK"

TCMB'nin faiz kararı da piyasaların radarında olacak. Genel beklenti faiz oranlarında değişiklik olmayacağı yönünde. Enflasyona dair mesajlar yakından izlenecek.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, yolladığı notta TCMB'den faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklemediklerini bildirdi. 

Aksoy "Bankanın her fırsatta enflasyon görünümünde önemli bir düzelme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun korunacağını belirtmesi şimdilik hem direkt hem de ortalama fonlama maliyetinde indirim yoluyla faiz indirimi beklentilerinin oluşmasını engelliyor. Bankanın enflasyon görünümü konusundaki değerlendirmeleri sıkı para politikasına bağlılık anlamında işaret vermesi açısından birinci derece önemde olacak." dedi. 
 
Yarcan da TCMB'den bu hafta politika duruşunda bir değişiklik beklemediğini kaydetti. Yarcan "Merkez Bankası'nın son açıklamaları sıkı duruşun korunacağı yönündeydi. Merkez Bankası bu duruşla TL'yi çok iyi savunmuş oldu. Enflasyonda bir gerileme söz konusu oldu, bu ay da aynı seyri göreceğiz fakat sonra tekrar yükselecek.

Dolayısıyla yurt dışında faiz artırımı arifesindeyken, içeride enflasyon beklentileri iyi değilken Merkez Bankası sıkı duruşunu koruyacaktır" değerlendirmesini yaptı. 

Fed'in faiz kararı Çarşamba akşamı 21:00'de, TCMB'nin faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.

Bloomberg'in yaptığı ankete göre ekonomistler, Fed'in bilanço küçültülmesinin zamanına ilişkin açıklamayı Eylül ayında yapacağını düşünüyor.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.