ByLock'ın yapımcısından itiraf: 600 bin kişi...

ByLock'ın yapımcısından itiraf: 600 bin kişi...

ByLock'ın ABD vatandaşlığına geçip ismini de değiştiren Türk tasarımcısına göre programı çoğu cemaat mensubu 600 bin kişi kullanıyor

A+A-

FETÖ'yle gündeme gelen şifreli mesajlaşma programı ByLock'un kuruluşundan bu yana patent sahibi olan David Keynes adlı Türk asıllı kişi New York'ta Hürriyet'ten İsmail Saymaz'a konuştu: "Evet, sistemi kullananların yüzde 90'ı cemaatçiydi.

Keynes, Apple Store’da ByLock’un sahibi olarak gözükmesine karşın MİT veya devlet tarafından kimsenin kendisine başvurmadığını savunuyor.

15 TEMMUZ'DA TÜRKİYE'DE

Yılda en az iki kez Türkiye’de geldiğini vurgulayan Keynes, 15 Temmuz’da Türkiye’de olduğu halde hakkında işlem yapılmadığını kaydediyor. Keynes’in Amerikan pasaportunda da Türkiye’ye 12 Haziran’da gelip Hollanda’ya gittiği, 17 Haziran’da Türkiye’ye tekrar giriş yaptığı ve darbe teşebbüsünden sonra, 7 Ağustos 2016’da Türkiye’den ayrıldığı görülüyor.

IŞIK EVİNDE KALMIŞ BİR TÜRK

ByLock'u 600 bin kişinin indirdiğini, kullanıcıların çoğunluğunun Türkiye, S. Arabistan ve İran'da bulunduğunu söyleyen Keynes, Türkiye'de sistemi kullananların yüzde 90'ının Cemaatçi olduğunu belirtiyor. Programın Ocak 2016'da devre dışı kaldığını yani darbede kullanılmadığını öne sürüyor.

ABD VATANDAŞI OLUP İSMİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Amerikan pasaportundaki adı David Keynes. Yüksek lisans eğitimi için ABD'ye gittikten sonra vatandaşlık alıp ismini değiştiren 1973 doğumlu bir Türk. Çocukluğunun geçtiği Ankara'da, lise yıllarında Gülen cemaatine bağlı FEM Dershanesi'ne gitmiş. Bu sırada Işık Evi'nde de kalmış.

PROGRAMI TİLKİ' HAZIRLADI

David Keynes, ByLock'un üniversite yıllarından tanıdığı 'Tilki' lakaplı eski ev arkadaşı tarafından tasarlandığını belirtiyor. Tilki'nin, yazdığı programı 3 Aralık 2013 günü APP Store'a koyabilmek için kendisinden kredi kartını istediğini ve patentin o zamandan beri üzerinde olduğunu anlatıyor.

TİLKİ TÜRKİYE'DE

David Keynes, cemaatle bağlantısı olan ‘Tilki’nin ise hâlâ Türkiye’de olduğunu belirtiyor.

TİLKİ'NİN ORTAĞI YURT DIŞINA KAÇAN BİR GAZETECİYLE BAĞLANTILI

Keynes, darbe girişimi sonrasını ise şöyle anlatıyor: "Haberlerde ByLock'u görünce Tilki'ye 'Bu ne demek?' dedim, izah edemedi. Ortağını ve Cemaat'i kastederek, 'Birkaç arkadaşa vermiştim, onlar başkalarına vermiş' dedi. Tilki'nin ortağı da yurtdışına kaçan bir gazeteciyle bağlantılı."

KEYNES'E GÖRE: O BİR ŞİZOFREN

KEYNES, kendisinin cemaat üyesi olmadığını ancak müşterileri arasında cemaatin tabanından insanlar bulunduğunu belirterek, “Ben Fetullah Gülen’in şizofren olduğunu ve rol yaptığını düşünüyorum. Çevresindeki insanların da para kaynaklarını kontrol ederek, garibanları ve alttakileri sömürdüğünü düşünüyorum. Tabanın masum ama üst tabakanın bir darbe örgütü olduğuna inanıyorum” diyor.

İLK, THE GUARDIAN YAZDI

David Keynes ismi ilk olarak İngiliz The Guardian gazetesinin ByLock hakkında yaptığı araştırmayla ortaya çıkmıştı. Gazetenin Reuters’la gerçekleştirdiği araştırmaya göre uygulamanın sertifikasının ‘David Keynes’ ismine kayıtlı olduğu açıklanmıştı. Ancak haberde David Keynes’in gerçek biri olup olmadığının bulunamadığı belirtilmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.