Cemaat'in okulları tek çatıda birleştiriliyor

Cemaat'in okulları tek çatıda birleştiriliyor

Fethullah Gülen cemaatinin yurtdışındaki okullarının tasfiye edilerek kurulacak vakfın çalışmaları başladı

A+A-

Fethullah Gülen cemaatinin yurtdışındaki okullarının tasfiye edilerek alternatifi olacak Maarif Vakfı'nın kurulmasını öngörmek için hazırlandığı belirtilen kanun tasarısı TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülmeye başlanırken, muhalefet vakıf ile milli eğitimde yeni bir "paralel örgütlenme" yaratılacağını savunuyor.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda bugün ele alınmaya başlanan Maarif Vakfı Kanun Tasarısı ile kurulacak vakıf yurtdışında okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açabilecek.

Muhalefet milletvekilleri, söz konusu düzenleme çerçevesinde özellikle yurtdışındaki Gülen cemaatinin eğitim kurumlarının yerine örgütlenme amacıyla bu vakfın kurulduğunu savunuyorlar.

Devlet içinde "paralel bir yapılanma" kurduğu gerekçesiyle Gülen cemaati ile 2013'ten beri mücadele yürüten AKP hükümeti son olarak MGK'da cemaati 'Fethullahçı Terör Örgütü' olarak kayda geçirdi. Hükümet ayrıca yurtdışındaki Gülen okullarının kapatılması için de girişimlerde bulunuyor.

Komisyon'a tasarı ile ilgili sunum yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Maarif Vakfı'nın tek gayesi insan yetiştirmek, Türkiye'yi tanıtarak Türkiye'ye ve insanına dost kılmak" derken, tasarı ile asıl amaçlanan hususun Gülen cemaatinin yurtdışı okullarının tasfiyesi olduğu belirtiliyor.

Yılmaz, yurtdışında yaşayan vatandaşların eğitim ihtiyacını karşılamak için eğitim kurumları kurmak çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 15 ülkede 65 okulumuz var. Maarif Vakfı ile okullarımızın gelişiminin önündeki engelleri kaldırarak, yurtdışında benzer yapılarla rekabet edebilecek esnek ve güçlü bir yapıyı oluşturmak istiyoruz."

Yürürlük ve yürütme dahil toplam sekiz maddelik tasarı ile merkezi İstanbul'da olan "Maarif Vakfı" adıyla bir vakfın kurulması ve bu yolla yurtiçi ve yurtdışında okul öncesi eğitimden, üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verilerek, okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açılması düzenleniyor.

Faaliyetlerini yürütebilmek için nakdi, ayni yardım kabul edebilecek olan vakıf, yurtiçi ve yurtdışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek.

Maarif Vakfı, ihtiyaç halinde faaliyetlerini, özel hukuk tüzel kişiliğini haiz şirketler kurarak veya devralarak gerçekleştirebilecek.

Vakfın karar organı olarak görev yapacak olan mütevelli heyetinin 12 üyesi, dördü cumhurbaşkanı ve üçü Bakanlar Kurulu tarafından atanan yedi daimi üye ile ikisi Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde Maarif Vakfı'nın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa devredilmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyon lira aktarılacak.

MUHALEFETTEN "PARALEL YAPI" ELEŞTİRİSİ

Muhalefet milletvekilleri tasarının görüşmelerinde bakanlık ve diğer vakıflar dururken böyle yeni bir oluşuma neden gerek görüldüğünü sorarken, düzenleme ile bakanlık içinde paralel bir yapı oluşabileceğini savundu.

Bakan Yılmaz'ın sunumunun ardından söz alan CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, daha önce Yunus Emre Vakfı'nın kurulduğunu, bu vakfın değerlendirilebileceğini ifade ederken, CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer vakfın yurtiçinde milli eğitim sisteminde nasıl bir hegemonya oluşturacağının konuşulması gerektiğini belirtti.

Usluer, Vakıf hakkında "paralel örgütlenmesi" gibi çalışacak bir durumdan bahsedildiğini söyleyerek, "Tasarı kabul edilirse, Milli Eğitim Vakfı ne olacak? Birbirine paralel örgütlenme gibi mi çalışacak? Vakfın yurt dışı örgütlenme kısmına baktığımızda, işin özü daha önce cemaate teslim edilen milli eğitim örgütlenmesinin ortadan kaldırılması, doğrudan iktidar partisine bağlı yeni bir örgütlenme için yeni vakfın kuruluş aşamasında olduğunu görebiliyoruz" dedi.

Muhalefetin Maarif Vakfı'nın Gülen cemaatini tasfiye amacıyla mı kurulup kurulmadığını sorması üzerine AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, "Biz kimseyi terörist ilan etmedik, birileri terörist oldu. Paralel yapıyı piramide benzetiyoruz. Altıyla hiçbir meselemiz yok, hepsi eşit şartlarda yurttaşlarımız, kardeşlerimiz. Biz piramidin ucundaki çete ve terörle mücadele ediyoruz. Sizin de destek vermeniz gerekiyor" diye konuştu.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.