Çin hisselerinde 3 ayın en sert düşüşü

Çin hisselerinde 3 ayın en sert düşüşü

Çin hisse senetleri, kaldıraçlı işlemleri sınırlamaya yönelik tedbirlere gidileceği endişesi ile sert düştü.

A+A-

Çin hisse senetlerindeki satış dalgası, otoritelerin kaldıraçlı işlemleri azaltmak için tedbirleri artıracağına ilişkin endişelerle derinleşti ve gösterge endeks üç ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.9 ile 16 Ocak'tan bu yana en güçlü güniçi düşüşünü gerçekleştirdikten sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı ve yerel saat ile 13:09'da yüzde 1.8 aşağıda seyrediyordu. Sanayi şirketleri ve ham madde üreticileri kayıplara öncülük etti. Düşük sermayeli şirketleri içeren ChiNext endeksi Eylül 2015'ten bu yana en düşük kapanışına yöneldi.

Çinli yetkililer, kaldıraçlı işlemlerde vidaları sıkarak finans sistemine yönelik riskleri azaltmak için güçlenen ekonomden faydalanıyor. Bankacılık regülatörü, Cuma günü yaptığı açıklamada, finans sektöründeki düzensizlikleri gidermek için tedbirleri artıracaklarını kaydetti ve birkaç gün önce, hisse senedi regülatörünün yorumlarına benzer açıklamalarda bulundu. Öte yandan, sigorta sektörünün en tepesindeki yetkili, "ağır" disiplin ihlalleri nedeniyle soruşturma görüyor. Şanghay Bileşik Endeksi 11 Nisan'da 15 ayın en yüksek seviyesinden kapandıktan sonra yüzde 5 düştü ve böylelikle, küresel endeksler arasında en büyük kaybı yapan endeks oldu.

Hong Kong'da KGI Asia Ltd. icra direktörü Ben Kwong, "Piyasa güveni, bankacılık komisyonu, sigorta komisyonu ve menkul kıymet regülatörleri gibi son dönemde tüm cephelerde sıkılaştırılan denetimlerden dolayı zayıfladı," dedi ve "Yetkililer balonlar ve kredi temerrütleri konusunda endişelerini yansıttılar. Kaldıracın azaltılması halen sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Düşüşler,, Fransa seçimlerinin olumlu etkilerini giderd ve Hong Kong'da işlem gören hisseler üzerinde de baskı oluşturdu. Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.1'e kadar çıkardığı kazancını geri verdi. (BloombergHT)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.