Çin'den Trump'a ticari savaş uyarısı

Çin'den Trump'a ticari savaş uyarısı

Trump'ın konuşmasının ardından Çin'in gerekirse küresel ekonomiye liderlik etmeye hazır olduğunu belirten Çinli yetkililer, bir ticari savaşın ABD'nin yararına olmayacağını söyledi

A+A-

Trump'ın konuşmasının ardından Çin'in gerekirse küresel ekonomiye liderlik etmeye hazır olduğunu belirten Çinli yetkililer, bir ticari savaşın ABD'nin yararına olmayacağını söyledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlığa geçiş konuşmasının ardından üst düzey bir Çinli yetkili bugün yaptığı açıklamada batı ülkelerinin liderlik rolünden vaz geçmeleri halinde Çin'in küresel ekonomiye liderlik etmeye hazırlanmış olduğunu dile getirdi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Ekonomik İlişkiler bölüm başkanı Zhang Jun bugün bir grup yabancı gazeteciye yaptığı açıklamada "Eğer Çin'in lider rolü üstlenmesi bir zorunluluk haline gelirse Çin bu sorumluluğu alacaktır" ifadelerini kullandı.


Zhang'ın bu yorumları geçen hafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in gerçen hafta Davos'ta yapılan dünya ekonomik forumuna katılımı sonrasında geldi. Xi, bu forumda yaptığı konuşmada ekonomik küreselleşmeyi savunmuş ve ticari korumacılığı "kendi kendini karanlık bir odaya hapsetmek" olarak nitelemişti. 

Dinleyenlerin pek çoğu Xi'nin konuşmasını Trump ve onun gibi düşünen batılı politikacılara bir azar olarak yorumlamıştı. Bu konuşmanın ardından Çin medyasında Xi bir enternasyolaist olarak yorumlanmış ve Çin serbest ticaretin yeni bir savunucusu olarak nitelenmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı konuya temkinli yaklaşıyor olsa da Trump'ın başkanlık konuşması sırasında küreselleşmenin etkilerine yönelik karamsar bir tablo çizmesi sonrasında Zhang, Çin'in yeni bir küresel rol üstlenmesi fikri ile neşelenmiş görünüyor. 

Zang konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Eğer insanlar Çin'in liderlik pozisyonu aldığını söylemek istiyorlarsa, bu Çin'in aniden kendine güvenerek bir lider olarak ortaya çıkmasından değildir. Bu her zaman önde koşanların bir gün gelip geride kalmaları ve Çin'i ileri doğru itmelerindendir."

Zhang konuya dair açıklamasında bir ticari savaş başlatmanın ABD'nin yararına olmayacağını belirterek "Trump'ın koyduğu hedefler yakın bir çevre içinde elde edilmesi hayli zor hedefler" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.