Dolar 11 ayın en düşük seviyesine geldi, altın yükseldi

Dolar 11 ayın en düşük seviyesine geldi, altın yükseldi

Uluslararası piyasalarda, Dolar Trump'ın ekonomik ajandasının tekrar duraksamasıyla 11 ayın en düşük seviyesine geldi, altın yükseldi.

A+A-

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomiyi yeniden canlandırma ajandasının tekrar duraksamasıyla 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa hisseleri, kar açıklamalarının olumsuz gelmesiyle düşüşe geçti. Altın, ayın en yüksek seviyesine tırmandı. 

Dolar, iki senato üyesinin daha Trump'ın sağlık reformu planına karşı olduklarını duyurmasının ardından biri hariç tüm G-10 paraları karşısında değer kaybetti. Sterlin, İngiltere'de enflasyonun Haziran ayında beklenmedik bir şekilde zayıflamasıyla dolar karşısında düştü. Euro, bu hafta gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesi, yükseldi.

S&P 500 Endeksi, erken saatlerdeki kayıplarının birçoğunu sildi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Ericsson AB'den gelen olumsuz kar sonuçlarının ardından, düştü. Demir cevheri vadelileri, Çin'deki çelik fabrikalarından gelen güçlü taleple Mayıs ayından bu yana olan en yüksek seviyesine çıktı. 

Çoğu trader, Trump'ın büyüme yanlısı politikalarını hayata geçirebileceği yönündeki beklentilerini çoktan azaltmışken, sağlık yasasının bariz bir şekilde uygulamaya konamaması, piyasalarda risk iştahını düşürdü. Bazı yatırımcılar, küresel hisse senetleri rekor zirvelerine yakın seviyelerden işlem görmeye devam ederken daha az umutlu hale geldi. 

Sydney'de National Australia Bank Ltd. Döviz stratejisti Rodrigo Catril, "Son haberlerden sonra, Senato'da sağlık yasa tasarısının başarılı bir şekilde oylanmasından dolara gelecek desteğe ilişkin umutlar azalıyor," dedi ve "Kısa vadede, doların yönünü aşağı görüyoruz. Özellikle enflasyon olmak üzere, verilerin Fed'e Aralık ayında faiz artırımına gitmesi için yeterli cephaneyi sağlayacağını ve doları yükselteceğini düşünüyoruz, ancak bu dördüncü çeyreğin hikayesi" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olayler şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü toplanacak. Bloomberg Intelligence, bu toplantıdan değişiklik çıkmasını beklemiyor ve 2019'dan önce bir faiz artırımı öngörmüyor. Reuters, ismini açıklamadığı yetkililere dayandırdığı haberinde, bankanın varlık alımlarını açık uçlu tutma konusunda istekli olduğunu kaydetti.

*Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Perşembe günkü toplantısında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

*Brexit görüşmelerinin ikinci turu Brüksel'de gerçekleştiriliyor.

Para Birimleri ve Tahviller

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York saatiyle 14:59'da yüzde 0.6 düşerek, 18 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine geldi. 

*Euro, dolardaki zayıflığa ve Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısında parasal teşvik politikasından çıkmaya niyetli olduğu sinyallerini vereceği spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 0.7 sıçradı ve 1.1559 dolardan işlem gördü. 

*Sterlin, İngiltere'de enflasyonun Haziran ayında beklenmedik bir şekilde yavaşlamasının ardından yüzde 0.1 düştü ve 1.3041 dolara geriledi. 

*10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, geçtiğimiz hafta beş baz puan düşmesinin ardından beş baz puan daha düşerek yüzde 2.27'ye indi. 

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, yüzde 0.1, Dow Jones Sanayi Endeksi, yüzde 0.3 düştü. Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi. 

*Europe Stoxx 600 Endeksi, madenciler bir önceki seansta elde ettikleri kazançları tersine çevirirken ve Ericsson düşerken yüzde 1.1 düştü. 

Emtia

*Altın yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,243.75 dolara çıktı. 

*Batı Teksas Petrol ü (WTI), yüzde 0.9 yükseldi ve varil başına 46.43 dolara geldi. 

*Demir cevheri vadelileri, yüzde 3 sıçradı ve haftalık kazancını yüzde 7'ye yükseltti. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Endeks, Japonya Merkez bankası'nda bazı yetkililerin Borsada işlem gören fonların (ETF) alımlarının sürdürülebilirliği konusunda artan bir şekilde endişe duyduklarına ilişkin haberin ardından yüzde 0.9 kadar geriledi. 

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi ve diğer anakara Çin piyasaları kayıplarını geri aldı ve yükseldi.

*Avustralya doları, merkez bankasının ekonomik büyüme ve maaşlara ilişkin iyimserlik sinyalleri vermesinin ardından iki yılın en yüksek seviyesine geri yükseldi. (bloomberg)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.