Dolar 3 TL'yi geçti, borsa eksiye döndü

Dolar 3 TL'yi geçti, borsa eksiye döndü

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından 2.9850 TL'ye doğru hareketlenen dolar, saat 17:05 civarı yeniden 3 TL'yi geçti. yükselişle açılan borsa ise eksiye döndü

A+A-

Darbe girişiminin yarattığı volatilite ve TCMB'nin faiz indirimi ile baskı altındaki dolar/TL, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) tüm devlet ve vakıf üniversitesi dekanlarının istifasını istemesi ve görevden almaların hızlanarak yaygınlaşması ile kayıplarını artırdı.

Bir bankacı, "Türkiye genelinde görevden alma kararları açıklandı. Önce bazı devlet kurumları ardından tüm dekanların istifasının istenmesi satış baskılarını artırdı. Buradaki ana sorun darbe yanlılarının yanında muhalif kesimlerin de devlet görevlerinden uzaklaştırılıyor mu endişesi. Satışların küresel ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Küresel yatırımcılardan özellikle de ABD piyasası açılışı ile birlikte ciddi bir satış baskısını gördük. Yani bu süreç cadı avına mı dönüşüyor endişesi konuşulmaya başlandı" dedi.

YÖK tüm devlet ve vakıf üniversitesi dekanlarının istifa etmesini istediği açıklarken TRT Haber'in haberinde bu çerçevede 1,577 dekanın istifa etmesinin beklendiği belirtildi.

Darbe girişimi öncesi 2.90'ın altına işlem gören dolar/TL hafta sonu illikit işlemlerde 3.0514 seviyesine kadar yükseldikten sonra bu sabah güne 2.98 civarında başlamıştı.

Kur gün içinde yükselişini sürdürerek 3.0310'u test ettikten sonra saat 1810'da 3.0415/3.0430 seviyesinde işlem gördü.

Başbakanlık ve birçok bakanlık bünyesindeki çok sayıda personelin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Öte yandan özel okullardaki 21,000 öğretmenin de lisansı iptal edildi.

 BORSA EKSİYE DÖNDÜ

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,96 düşüşle 76 bin 220 puandan başlamıştı. İlerleyen saatlerde gelen tepki alımları ile endeks toparlandı ve günün ilk yarısını artıda tamamladı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Merkez Bankası kararı sonrası yüzde 1'in üzerinde prim yaptı. 

Kapanışa doğru yeniden yönünü eksiye çeviren Borsa İstanbul, yüzde 0,40 değer kaybıyla işlem görüyor. 

Açılışta, BIST 100 endeksi 737,19 puan azalırken bankacılık endeksi yüzde 1,28, holding endeksi yüzde 0,84 geriledi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,62 ile finansal kiralama, faktoring, en çok değer kaybeden ise yüzde 1,96 ile "bilişim" oldu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından dün düşüş eğiliminde hareket ederek 75.427,59 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen tepki alımları ile kayıplarının bir kısmını telafi ederek yüzde 7,08 azalışla 76.957,61 puandan kapanmıştı.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve FETÖ'nün darbe girişimi sonrası gelişmelerin, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak 2'nci çeyrek bilanço ve makroekonomik verilerin takip edileceğini dile getiriyor.

 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.