Dolar tarihi zirveye, faiz çift haneye yaklaştı

Dolar tarihi zirveye, faiz çift haneye yaklaştı

Başkanlık sistemi açıklamasının da etkisiyle kur tarihi zirveye, gösterge faiz çift haneye yaklaştı, borsa kazançlarını geri verdi

A+A-

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik tekliflerini TBMM'ye getirecekleri yönündeki açıklamalarının da etkisiyle kur ve faiz yönünü yukarı çevirirken, borsa endeksi kazançlarını geri verdi.

Yıldırım, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasında, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemine ilişkin çağrısını "aynen" kabul ettiklerini belirterek, "Bahçeli'nin (başkanlık) açıklaması Türkiye'nin geleceğine dönük umut verici, Türkiye fiili durumu hukuki durum haline dönüştürmek mecburiyetinde" dedi.

Moody's'in kredi notu indirimi sonrası yaklaşık 20 gündür TL'de gözlenen değer kaybı süreci bu sabah itibarıyla yerini sınırlı da olsa iyimserliğe bırakmış, dolar/TL dünkü 3.0890 seviyesinden 3.07'li seviye kadar gerilemişti.

Başbakanın açıklamaları öncesi 3.0715 seviyesinde işlem gören dolar/TL kademeli olarak 3.0966 ile 3.0970 seviyesindeki tarihi zirveye oldukça yaklaştı. Ancak bu seviyeyi aşamadı. Tarihi zirvenin aşılamaması ve kısmen de olsa devam eden lokallerin döviz satışlarının da desteğiyle kur saat 1408 itibarıyla 3.0870/3.0875 seviyesinde işlem görüyor.

Öte yandan açıklama öncesi hafif pozitif seyreden BIST-100 endeksi de açıklamaların ardından eksiye döndü. Endeks saat 1409 itibarıyla yüzde 0.02 düşüşle 77,623 puanda seyrediyor.

Tahvil-bono piyasasında da 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde 15 baz puan civarında yükseliş yaşandı. Başbakan'ın açıklaması öncesi 10 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi işlem bazında 9.80 seviyesinde işlem görürken, açıklama sonrası yüzde 9.96 test edildi.

Bankacılara göre, piyasa tepkisinin kurda daha sert görülmesini ise bono ve hisse senedi piyasasında istedikleri derinliği bulamayan bazı yatırımcıların diğer piyasalardaki pozisyonlarını hedge etmek için kuru tercih etmesi de etkili oluyor.

Moody's not indirimi sonrasında çıkışların yaşanabileceği endişesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasında ana belirleyiciler olmaya devam ediyor.

Analistler son 20 günde bu gelişmelerle baskı altında olan piyasaların başkanlık açıklamalarının etkisiyle hızlı bir yükseliş yaşadığını ancak piyasalardaki ana belirleyicinin halen diğer gelişmeler olmaya devam ettiğini söylediler.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "TL'deki esas değer kaybına ilişkin faktörler halen mevcut; ancak bugün biraz iyimserlik vardı. Bu iyimserliği bitiren ve kurda ani sıçrama yaratan Başbakan'ın açıklamaları oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP Türkiye'de yönetim şeklinin parlamenter sistemden başkanlık sistemine dönüştürülmesi gerektiğini savunuyor.

Bir başka bankacı ise, "Türkiye'nin çevresindeki riskler bu kadar yüksekken, olası askeri operasyonlar tartışılıyorken şuan ihtiyacımız olan son şey yeni bir başkanlık tartışması olacaktır" dedi ve ekledi:

"Piyasa refleksi ile (başkanlık) haberlerine bir tepki yaşandı. Ancak çok büyük bir tepkiden bahsetmek mümkün değil. İlerleyen süreçte konunun piyasada yakından izlenmesini bekliyoruz. Sürecin işleyişine göre piyasa etkisi çok farklı olacaktır."

Başkanlık sistemine geçiş için anayasa değişikliği gerekirken, AKP'nin Meclis'te bir anayasa değişikliğini tek başına referanduma taşıyabilmek için gereken 330 oya ulaşmakta en az 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunuyor.

AKP'nin Meclis'te oy kullanma imkanına sahip 316 milletvekili bulunurken, dün başkanlık tartışmalarına açık kapı bırakan MHP'nin 40 sandalyesi mevcut.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.