Doları düşürecek başka nedenler de var

Doları düşürecek başka nedenler de var

Unicredit'in küresel döviz piyasaları stratejisti Vasileios Gkionakis, Mnuchin'in açıklamalarının dışında doların değer kaybetmesine neden olan unsurların da olduğunu söyledi

A+A-

ABD Hazine Bakanı adayı Steve Mnuchin'in basına sızan yorumlarında ABD ekonomisini kısa vadede aşırı güçlü dolardan koruma yanlısı olduğunun duyulması Pazartesi günü doların son 6 haftanın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

Unicredit'in küresel döviz piyasaları stratejisti Vasileios Gkionakis, doların değer kaybetmesine neden olan unsulardan yalnızca biri olan bu yorumun yanı sıra önümüzdeki aylarda düşüşü gerektirecek nedenler olduğunu belirtiyor.

Gkionakis konuya ilişkin açıklamasında "Benim düşünceme göre, faiz farkları dikkate alındığında, dolar oldukça aşırı değerlenmiş durumda. Doların 2014 yazından 2016 sonuna kadar yaşadığı yüzde 30 oranındaki düşüş pek çok iyimser beklentinin fiyatlara yansımış olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Gkionakis'e göre piyasalar ayrıca canlandırma önlemleriin etkilerini yanlış anladılar bu konuda ise "Ben piyasaların Trump'ın ilk açıklamalarına verdiği tepkinin mantıklı olduğu konusunda çok da emin değilim. Bu anlamda bizim duyduğumuz şey, büyük miktarda alt yapı yatırımlarına gidileceğiydi ki bu da enflasyonu yukarı çekecek ancak verimliliği aynı ölçüde artıramayabilecek bir adım olarak görülüyor." ifadelerini kullandı.

ABD'de halen tam kapasite ve tam istihdam seviyelerinde bir ekonomik ortam olduğunu belirten Gkionakis, bu nedenle kısa vadeli mali canlandırma adımlarının da yapısal sorunlara çözüm getirmeyeceğini, reel oranlardan çok nominal oranları etkileyeceğini dile getirdi.

Analist sözlerini şöyle sürdürdü: "Orta dönemde enflasyon döviz kurları açısından negatif bir gelişme şimdi yeni yönetim dolar kurunu aşağı çekmeye çalışıyor ki bu çelişkili durum Dolar için önümüzdeki yıl ya da devamında mükemmel fırtınanın geleceğine işaret ediyor.

Benim görüşüme göre küresel piyasada artan siyasi belirsizlikler ve volitiliteden fayda sağlayacak olan para birimi Japon Yeni olacaktır. 

Bu anlamda ayrıca Avustralya ve Kanada dolarları da ele alınmalı. Ancak ABD'nin kuzey komşusu ile yoğun ticari ilişkileri nedeniyle ticari politikalarda değişim Kanada açısından risk oluşturabilir. Bence 2017 yılı küresel düzeyde daha zayıf bir dolar göreceğimiz bir yıl olacak.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.