Döviz ile Türkiye'yi çökertmeye çalışıyorlar

Döviz ile Türkiye'yi çökertmeye çalışıyorlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, döviz spekülasyonu ile Türk ekonomisinin çökertilmeye çalışıldığını belirterek, Türk milletini faiz lobisine hangi şartta olursa olsun mahkum etmeyeceklerini söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, döviz spekülasyonu ile Türk ekonomisinin çökertilmeye çalışıldığını belirterek, Türk milletini faiz lobisine hangi şartta olursa olsun mahkum etmeyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarlarla biraraya gelen Erdoğan, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasında, "Döviz spekülasyonu ile ekonomimiz çökertilmeye çalışılıyor. Ekonomimizin bazı sıkıntılar yok mu, elbette var, hükümetimiz gereken önlemleri alıyor ve almaya devam edecek" dedi.

TL son bir yılda büyük bölümü doların küresel değer kazancı nedeniyle dolar karşısında yüzde 20 civarında değer kaybetti. TL'deki değer kaybının bir bölümü ise Türkiye'ye ve civarındaki ülkelere özgü siyasi ve jeopolitik endişeler nedeniyle gerçekleşti.

"Gerçekten de son günlerde döviz kurunun Türk Lirası karşısında yükselişinin sebepleri arasında ciddi iktisadi husus göremiyoruz. Milletimizi bu konuda yardıma çağırdık, yastığınızın altındaki dövizleri TL'ye ya da altına çevirin dedik, karşılıksız para basmak suretiyle bizi döviz baskısına almaya çalışanlara böyle cevap verelim dedik" diyen Erdoğan, "Vatandaşımız TL'ye yöneldi, dövizini TL'ye çevirdi, milletime teşekkür ediyorum, bu konudaki kararlılığın devam edeceğine inanıyorum" dedi.

EPDK bugün doğalgaz dağıtım ihalelerinin TL cinsinden yapılacağını duyururken, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na ait 262.7 milyon dolar ve 31.3 milyon euronun bugün itibarıyla TL'ye çevrildiği duyurulmuştu.

Öte yandan 4.5G ihalesini kazanan operatörlerin 2017 Nisan'da 657 milyon euro tutarındaki son taksit ödemesini TL cinsinden yapacağı da duyuruldu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da dün ihaleleri TL ile yapma kararı aldığını açıklamıştı.

"Bu ülkeyi, bu halkı seviyorsan sen de liraya geçeceksin... Ben de bizzat dövizle kira alanları arıyorum, kendime bunu görev telakki ettim" diyen Erdoğan konuşmasında, "Bu milleti faiz lobisine mahkum etmeyeceğiz dedik, hangi şartlarda olursa olsun bu mücadeleyi vereceğiz. Biz bu milleti faiz lobisine hangi şartta olursa olsun mahkum etmeyiz" dedi.

Döviz baskısına karşı TL'ye sahip çıkacaklarını ve TL'yi değerlendireceklerini kaydeden Erdoğan, bunu başarmak gerektiğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta ciddi hamleler yaptığı dönemde, cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş arifesinde ekonomi silahını bir kez daha bize doğrulttular. Milletimizi bu oyunu gördü, çağrımıza kulak verdi; insanlar döviz bürolarına TL'ye geçmek için koşuyor. Sözleşmeler, anlaşmalar süratle dövizden TL'ye döndürülüyor. İnsanımız bu süreçten zararlı değil karlı çıkacak."

Dış ticarette çok önemli ülkelerle birer birer yerel parayla ticaret döneminin başladığını, bu konuda Rusya ve İran'la görüşmeler yapıldığını kaydeden Erdoğan, bu uygulamayı yaygınlaştıracaklarını kaydederek, "Böylece dövizin baskısından ülkelerimizi kurtarmış olacağız. Kendi para birimlerimiz üzerinden ticaret teklifimiz bu ülkeler için de cazip ve anlamlı hale dönüşüyor. Çok yakında bu çabalarımızın neticelerini almaya başlayacağız" dedi.

Türkiye'nin üretim ve istihdamdaki düşüşü, ticaretteki daralmayı hak eden bir ülke olmadığını belirten Erdoğan, ekonomik çarkları çevirmek için devletin üzerine düştüğünü yaptığını ancak milletin bu çabalara destek vermemesi durumunda bu adımların tek başına yeterli olmayacağı uyarısında bulundu.

Bu kapsamda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) Cuma günü Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan toplantısına ilişkin alınan kararların yarın açıklanması bekleniyor. Kararlar ve etkileri piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

"Bankacılık sektöründen kaynaklanan sorunlar varsa elbette ilgili kurumlar bunun üzerine gidecektir... Reel ekonomiyi güçlendirmek için ne gerekiyorsa yapacağız" diyen Erdoğan, "Türkiye'nin (Suriye'de) El Bab operasyonu ile döviz spekülasyonunu durdurma çabaları arasında fark yoktur" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin büyük yatırımlarının önümüzdeki dönemde de hız kesmeden devam edeceğini kaydeden Erdoğan çok yakında Avrasya tünelinin hizmete açılacağını hatırlatırken, "Kanal İstanbul'un da 2017'de ihalesini yapıp temelini atacağız" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.