Dünya Bankası petrol tahminini yükseltti

Dünya Bankası petrol tahminini yükseltti

Dünya Bankası, ham petrol fiyatına ilişkin 2017 tahminini OPEC'in üretimi düşürmeye hazırlanmasını gerekçe göstererek 53 dolardan 55 dolara yükseltti.

A+A-

Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünüm Raporu"nun Ekim 2016 sayısını yayımladı. Her üç ayda bir yayımlanan raporda, emtia fiyatlarının 2017'de talepteki artış ve arzdaki yavaşlama nedeniyle biraz toparlanacağı vurgulandı.

Ham petrol, doğalgaz ve kömürü kapsayan enerji emtialarının gelecek 12 ay içerisinde yüzde 25 değerlenmesi beklentisine yer verdiği raporda, ham petrol fiyatına yönelik 2017 fiyat beklentisi yukarı revize edildi.

Revizyonda OPEC'in üretimi kısmaya hazırlanmasının etkili olduğuna işaret edilen rapora göre, ham petrol fiyatları 2017'de varil başına 53 dolardan 55 dolara yükselecek.

Emtia Piyasaları Görünüm Raporunun hazırlayanlardan Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti John Baffes, revizyona ilişkin "Gelecek yıl enerji fiyatlarının ham petrol öncülüğünde güçlü artmasını öngörüyoruz. Ancak OPEC'in anlaşmasına yönelik detayları ve uygulamayı beklediğimiz şu günlerde görünüme ilişkin önemli belirsizlikler sürüyor." değerlendirmesini yaptı.

Kuruluş, öte yandan, bu seneki ham petrol fiyatı beklentisini 43 dolarda sabit bıraktı.

Madeni emtia fiyatlarının gelecek yıl yüzde 4,1 artacağı öngörüsünde bulunulan raporda, altının ise ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırma olasılığının artmasıyla değer kaybedebileceği bildirildi.

Dünya Bankası, altının onsuna yönelik 2016 ve 2017 fiyat beklentilerini sırasıyla bin 250dolar ve bin 219 dolar olarak belirledi.

Raporda ayrıca, tarımsal emtia fiyatlarının gelecek yıl yüzde 1,4 yükselmesinin ve bu kategorideki en büyük artışın yüzde 2,9 ile tahıllarda yaşanmasının beklendiği kaydedildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.