Dünyanın internetini buzdolapları ile çökertmişler

Dünyanın internetini buzdolapları ile çökertmişler

21 Ekim'de tüm dünyadaki internet servislerini etkileyen DDoS saldırılarında, güvenlik konusunda zayıf olan akıllı ev cihazlarının silah olarak kullanıldığı anlaşıldı.

A+A-

Geçtiğimiz Cuma günü Twitter, Spotify ve Reddit gibi dev servislere erişimin kesilmesine neden olan hacker saldırılarının ardından internet nesneleri ve akıllı ev cihazları çıktı.

Diğer bir deyişler, hacker'lar tüm dünyanın internet bağlantısında sorunların yaşanmasına neden olan saldırıda silah olarak buzdolaplarını, kahve ısıtıcılarını, çamaşır makineleri ve kombileri kullanmışlar.

Zombi PC yerine zombi buzdolabı

Hacker'lar DDoS saldırıları için zombi PC'lere ihtiyaç duyuyorlar ancak kullanıcıların bilinçlenmesi ve güvenlik uygulamalarının yaygınlaşması sayesinde PC'leri zombileştirmek artık eskisi kadar kolay değil. 

Öte yandan hızla yaygınlaşan akıllı ev cihazları internete bağlı küçük bilgisayarlar gibi çalışıyorlar ve güvenlik konusunda çok fazla açığa sahipler. 

21 Ekim'deki saldırıda kullanılan zombi cihazların büyük bölümünün ise Çin üretimi olduğu dikkat çekti. Çinli üreticilerin kullandıkları düşük güvenlikli donanım ve yazılımları nedeniyle hacker'ların işinin çok kolay olduğu düşünülüyor.

Hacker'ların bu açıkları affetmeyerek tüm dünyayı etkileyebilen bir saldırı gerçekleştirmiş olmaları şimdi akıllara şu soruyu getiriyor: İnternet nesneleri tüm hayatımızı ele geçirdiklerinde, onları kullanarak dünyayı felç etmek isteyen kötü niyetli grupları durdurmak nasıl mümkün olacak? 

Öyle görünüyor ki, 21 Ekim'de yaşanan saldırı, Teknoloji devlerinin güvenlik konusundaki standartlarını yükseltmesi için önemli bir uyarı niteliği taşıyor.

Akıllı buzdolapları, akıllı ampuller, akıllı çamaşır makineleri, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı otomobiller yeterince güvenli olmadığında, tüm dünyayı felç edebilecek silahlara dönüşebilecek.(shiftdelete)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.