Erdemir İtalyan Ilva için karar aşamasında

Erdemir İtalyan Ilva için karar aşamasında

Dünyanın tam kapasite çalışan nadir demir-çelik şirketlerinden Erdemir, Kasım ayına kadar İtalyan Ilva'ya teklif konusunu netleştirecek

A+A-

Yılın ilk çeyreğinde Çin kaynaklı fiyat baskıları nedeniyle satış ve kârlılıkta sorunla karşılaşan Erdemir ikinci çeyrekle birlikte bu baskıdan kısmen kurtulmuş durumda. İkinci çeyrekten itibaren fiyatların daha iyi gittiğini söyleyen Erdemir CEO'su Ali Pandır, "Yılın kalanında daha iyi kâr ve satış rakamlarının olacağını tahmin ediyoruz" diyor. Pandır, İtalyan liva şirketine teklifte bulunma konusunda henüz karar vermediklerini sözlerine ekliyor.

Türkiye'de ağır sanayinin lokomotifi olan Erdemir, ilk çeyrekte Çin kaynaklı fiyat baskıları nedeniyle satış ve kârlı­lıkta sorunlarla karşılaşmıştı. Ancak Er­demir CEO'su Ali Pandır, ikinci çey­rekten itibaren fiyatların daha iyi gitti­ğini söylüyor ve kârlılık rakamlarında toparlanma beklediklerini ifade edi­yor.

Erdemir, dünyada tam kapasiteyle çalışan nadir demir-çelik şirketlerin­den biri. Yeni yatırımlarla 9 milyon ton­luk kapasitenin iyileştirilmesi yönün­de çalışmalar devam ediyor. Ancak bu yatırımlar devreye girene kadar talebi karşılamakta zorlanıyor. Şirket, talebe karşılık verebilme adına özellikle yurt­dışında satın almalara sıcak bakıyor. Bu amaçla şu sıralarda İtalyan liva ile ilgileniyor. Ilva'da ihale sürecinin ka­sım ayına sarktığını söyleyen Ali Pan­dır, teklif verip vermeme konusunda kararlarını henüz vermedikleri aktarı­yor. Ali Pandır ile Erdemir'in satın alma, yatırım ve bilanço performansını, stra­teji ve beklentilerini konuştuk.

İtalyan çelik üreticisi llva'nın ihalesinde son durum nedir?

İhale süreci kasım ayına sark­tı. Biz de bu süreçte şirketi ince­leyip teklif verip vermeme ko­nusunda karar vereceğiz. ll­va'nın tam kapasiteyle çalıştığı zamanlarda 12 milyon tonlara kadar çıkan bir kapasitesi vardı.

Son yıllarda yaşadığı sıkıntılarla bu ra­kam 4,5 milyon tona geriledi. Zaten özelleştirme süreci tamamlanana ka­dar şirket kayyumun elinde. Erdemir Grubu olarak 9 milyon ton kapasite­mizin tamamını kullanıyoruz. İlave ya­tırımlarımız var ancak iki yıldır özellik­le yurtdışında satın alma arayışımız var. Dünyada korumacılık anlayışı gereği, satış yapılan bölgelerde üretim tesisi­nin olması bir avantaj.

Dünyada yaşanan korumacılık­tan Erdemir ve Türkiye nasıl etki­leniyor?

Şu anda AB bazı ürünlerde Türki­ye'nin de dahil olduğu bazı ülkelere bir soruşturma açmaya hazırlanıyor. Bu soruşturmada başta Çin hedefleni­yor. Türkiye de önemli bir ihracatçı ol­duğu için, Çin ve Rusya gibi ülkelerin olduğu soruşturmaya dahil ediliyor. Dünyada koruma duvarları oluşturu­lurken, bu yönde daha somut adımlar atılmasını istiyoruz. Sektörde özellik­le entegre iki tesis olan Kardemir ve Erdemir haricindeki ark ocaklı 25 çe­lik üreticisi sıkıntı yaşıyor. Çünkü bu şirketler ithal hurdayı eritip elektrik enerjisiyle çelik üretimi yapıyor.

2015 ve 2016 ilk çeyrek finan­sal tablolarınıza göre satışta ve kâr­lılıkta düşüş var. Bu durum neden kaynaklandı?

Geçen yıl ilk çeyrekte 337 milyon TL olan kârımız bu yıl ilk çeyrekte 164 milyon TL'ye geriledi. Çin'de 2014 yı­lının ortalarından bu yana frene basıl­ması, çelik sac fiyatlarının 500-600 do­lardan, kârlılık sının olan 300 doların al­tına, 250 dolara düşmesine neden oldu. Türkiye olarak bu rakama biz inmedik, 300 dolarlar seviye­sinde kaldık, yine de bu fiyat­lardan etkilendik. Ayrıca ihra­cata hız veren Çin'in global pa­zarda da baskısı oldu.

2016'da fiyatlar nasıl şe­killendi?

2016 yılının ocak ayında fiyatta daha fazla inemeyen ve fiyatı yataylaştıran Çin, şubat ayından itibaren ise fiyatları bir anda fırlatma­ya başladı. Her hafta 50 dolarlık ar­tışlarla nisan ayına kadar fiyatı 500 dolara kadar çıkardı. Nisanda ise bir kı­rılma ve düzeltme hareketine geçil­di. Şu an düzeltmenin dibine gelin­miş durumda. Çin'de bu dip nokta, 350-380 dolar arasında değişiyor. Tah­minimiz, 300 doların altına indiğinde zarar eden Çin'in bir daha bu zararı yaşamamak için düzeltmeyi 350 dolar civarında stabilize etmesi. Bu rakam da bizim için fiyatın 400 dolar olaca­ğı anlamına geliyor. Bu da kârlı bir seviye.

2016 yılının geri kalanı için beklentileriniz neler?

2016 yılı ocak-mart dönemindeki satışlarımız, 300 dolarlık dip seviye­den yaptığımız satışlardı. Çünkü sa­tış ile sevkiyat arasında iki aylık bir za­man dilimi bulunuyor. Bu nedenle ilk çeyrek en kötü dönemimizdi diyebi­lirim. Bir daha bu denli düşük bir per­formans sergilemeyeceğiz . En azın­dan şu anki trendle bu olmamalı. Ni­san ayı satışlarımız daha yüksek fi­yatlardan yapıldı. İkinci çeyreğin çok daha iyi olacağını tahmin ediyoruz.

Yılın geri kalanı için öngörünüz nedir?

Yılın geri kalanında da TL bazında satış büyüklüğü açısından geçen yılki performansımıza yakın sonuçlar elde ederiz. Bizim için en önemli nokta to­naj. Tonajımız bu yıl da artış gösteri­yor. Geçen yıl 7,4 milyon ton yassı ma­mul üretimi, 1,5 milyon ton uzun ma­mul üretimi ve böylece toplamda 8,9 milyon tonluk üretim yaptık. 2016 beş aylık dönemde ise 4 milyon tona ya­kın bir üretime ulaştık.

Erdemir'in toplam piyasa de­ğeri 13,8 milyar TL. Yatırımcıya ne gibi mesajlar vermek istersiniz?

Türkiye'nin en büyük sanayi şirke­ti olarak, Türkiye'ye paralel şekilde bü­yüyoruz. Bu nedenle her zaman sağ­lam bir yatırım aracıyız ve uzun dö­nemli temettü verimine de önem ve­ren yatırımcı için en güçlü hisselerden biriyiz. Sürekli yatırım yaparak ve yük­sek temettü vererek yatırımcımızı memnun ediyoruz. Kısa vadeli yatı­rımcı için başka fırsatlar olabilir ama biz daha çok sağlam ve uzun dönemli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için doğru ve Oyak gibi önemli bir hisse­dar ile oldukça güvenli bir adresiz.

ALİ PANDIR'DAN KRİTİK NOTLAR...

* Erdemir Grubu olarak önemli bir şansımız kapasite sorunu yaşamama­mız. Yüzde 100 kapasite kullanıyoruz. Özellikle otomotiv ürünlerinde siparişleri geri çevirmek durumunda kalabiliyoruz.

* Galvaniz üretimi için 330 bin tonluk bir tesisimiz var ve tamamı dolu. Bir o kadar kapasiteye sahip olacak ve 120 milyon dolarlık yatırımımız 20l8'de devreye girecek. Bu açıdan sadece galvaniz tesisi olan bir şirketi satın ala­biliriz.

* Üretim sürecimizin belli darboğazlarını giderici stratejik satın almalar yapabiliriz. Bunlar da küçük satın almalar olur.

* 460 milyon dolarlık yatırım bütçemiz var. Özellikle sıcak sac ağırlıklı üretimimizi soğuk, galvanizli ya da başka bir kaplamaya ve elimizdeki mev­cut üretim miktarını katma değeri daha yüksek ürünlere çevirecek yatırım­lar planlıyoruz.

(Talip Yılmaz/Ekonomist Dergisi)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.