Eti'nin kurucusu Firuz Kanatlı vefat etti

Eti'nin kurucusu Firuz Kanatlı vefat etti

Eti bisküvilerinin kurucusu ve Onursal Başkanı Firuz Kanatlı 85 yaşında hayatını kaybetti.

A+A-

Eti Şirketleri Onursal Başkanı Firuz Kanatlı  Eskişehir’de tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Firuz Kanatlı bir süredir hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altındaydı.

Firuz Kanatlı’nın, fabrika çalışanları tarafından Eti Anne olarak tanınan eşi Gülay Kanatlı da 2 yıl önce tatil için gittiği Yunanistan’ın Simi Adası’nda kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Firuz Kanatlı kimdir?

Eti bisküvilerinin kurucusu ve Onursal Başkanıdır.

Firuz Kanatlı, 1932 tarihinde Eskişehir‘de doğmuştur. Babası Ahmet beydir. Ailesi Gümülcine‘den 1924 yılında Türkiye’ye göç ederek önce Adapazarı‘na sonra Eskişehir‘e göç etmiştir. Mehmet adında bir amcası vardır.

İlkokul üçüncü sınıfa kadar Eskişehir’de okudu. Daha sonra da Galatasaray Lisesi‘nde liseyi bitirene kadar okudu. Üniversite eğitiminde İsviçre Cenevre Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldı.

İsviçre’den dönüşünde babasına ait olan Gümülcineli Un Fabrikası’nda çalışmaya başlamıştır. Fabrikanın ismi sonradan Kanatlı Un Fabrikası olmuştur. Fakat amcasının çocukları da orada oldukları için herkese yetmeyeceğinden yeni iş arayışına girdi.

BİSKÜVİ YAPMA FİKRİ ASKERDE KANTİNCİYKEN GELDİ

Askerde Kantin sorumlusuyken aklına bisküvi yapma fikri girdi. Askerlik dönüşü de bunu gerçekleştirdi. Bu arada askerliğinin son günlerinde evlendi. Firuz Kanatlı, o dönemde “Bal” markası ile çıkarmak istediği bisküviyi başka bitirememiş, Eti markasını seçerek 1962 yılında Eskişehir’de üretime başlamıştır.

‘Eti Bisküvi Fabrikası‘, bir yıl sonra 22 çalışanıyla üretime geçmiş. Fabrikanın ilk ürünleri arasında, ‘Finger’, ‘Marie’, ‘Kremalı’, ‘Sable’ ve ‘Bademli’ yer almış. 1965 yılına gelindiğinde Eti artık Türk mühendislerin de katılımıyla otomasyona geçişi tamamlamış. 1972’de ticari ünvanı ‘Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ olarak değişmiş. İlk ihracatını 1974’te Kıbrıs’a gerçekleştiren Eti, beş yıl sonra grup şirketlerinin tüm makine ve tesis ihtiyaçlarını kendisi karşılamaya başlamış.

1980’de ‘Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ olarak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmuş. Bisküvi, çubuk kraker ve kek üretimine başlayan firma, bir yıl sonra ürünlerin pazarlaması ve satışını etkin olarak yürütebilmek için Eskişehir merkezli ‘Eti Pazarlama ve Sanayi A.Ş.’yi kurmuş. 1983’te ilk kez ‘sanayi tipi kek’ üretimine başlayan Eti, aynı yıl İngiltere Alimentacion Europe ve Golden Mercury International Ödülleri’ni almaya hak kazanmış.

1988 yılında, Türk Standartları Enstitüsü, ambalajlarıyla da beğenilen Eti ürünlerini, birinciliğe layık görmüş. 1992’de Eti Gıda A.Ş. Organize Tesisleri hayata geçirilmiş. Türkiye’nin bisküvi sektöründeki ilk ISO 9002 belgesini alan firma, Kasım 2001 – Mart 2002 arasında yapılan ‘Tüketicinin En Güvendiği Marka‘ anketi sonucunda 2002 Kalite Ödülü’nü almış.

Bugün Eti’nin kraker, kek, turta, gofret, çikolata kaplamalı ürünler, çikolata, sağlık ve çocuk ürünleri kategorilerinde 150 çeşidi aşkın ürünü bulunuyor.

Firuz Kanatlı, 1958 yılında Gülay hanım ile evlendi. “Ahmet Firuzhan”, Gülden ve Aydan adlarında 3 çocuğu vardır.

EN SON SABRİ ÜLKER'İN CENAZESİNDE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

Firuz Kanatlı, son olarak bisküvi sektöründeki en büyük rakibi olan Ülker Grubu kurucusu Sabri Ülker'in Haziran 2012'deki cenaze töreninde görüntülenmiş ve dostuna karşı son görevini yerine getirmişti. Kanatlı, arkasından da Sabri Ülker için bir ilan vermiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: 

Yarım asırlık rekabet ve dostluğa ithafen...
Büyük insan, Türk sanayiinin büyük öncüsü
Sabri Ülker’i kaybettik.
Hayatın boyunca ne büyük şeyler, ne büyük işler yaptın...
Türk insanı müteşebbisliği, sanayiciliği ve cesareti en çok senden öğrendi.
Çok zeki, çok inançlı, çalışkan ve yaratıcı idin,
Verdiğiniz emsalsiz örnekten dolayı
Vatan sana minnettardır.
Huzur içinde, rahat uyu.
Mekânın cennet olsun.
Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyorum. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.