Eylülde kişi başı kartlı  harcama bin 500 TL'yi geçti

Eylülde kişi başı kartlı harcama bin 500 TL'yi geçti

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre eylül'de kredi kartı ile kişi başı harcama 1,616 TL oldu

A+A-

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Eylül ayı itibarıyla toplam 172.4 milyon banka ve kredi kartı kullanılan Türkiye'de, kişi başı ortalama harcama tutarının 1,616 TL; kişi başına borçluluğun ise 3,727 TL ile geçen yıla paralel olduğunu açıkladı.

BKM'nin açıkladığı verilere göre, Eylül sonu itibarıyla Türkiye'de 57.7 milyon adet kredi kartı, 114.7 milyon adet banka kartı kullanılıyor.

Banka kartları ve kredi kartları ile Eylül ayında toplam 49 milyar TL’lik ödeme yapılırken; bu tutarın 44.5 milyar TL’sinde kredi kartları, 4.5 milyar TL’sinde ise banka kartları kullanıldı.

Önceki yılın aynı dönemine göre banka kartı ile ödemeler yüzde 33, kredi kartı ile ödemeler ise yüzde 8 arttı.

BKM verilerine göre, Eylül ayında 35.6 milyar TL bireysel kredi kartı harcaması yapılırken, kişi başı ortalama harcama tutarı 1,616 TL oldu. Bu tutar, geçen yıl aynı dönemdeki 1,591 TL ile aynı seviyelerde gerçekleşmiş oldu.

Eylül itibarıyla bireysel kredi kartı bakiyesi ise 82 milyar TL tutarında bulunurken; ileriki dönem taksitleri de içeren bu tutara göre, kişi başına borçluluk 3,727 TL seviyesinde gerçekleşti. 2015 yılının aynı döneminde 3,677 TL olan bu tutar dikkate alındığında, kişi başına borçluluğun geçen yıl ile aynı seviyelerde kaldığı görüldü.

Verilere göre, Türkiye’de yaklaşık 56 milyon olan yetişkin nüfusun yüzde 40’ının bir ya da birden fazla kredi kartı bulunuyor. Türkiye'de kredi kartı sahipleri cüzdanlarında ortalama 2.25 kredi kartı taşıyor.

BKM verilerine göre, Türkiye'deki 57.7 milyon kredi kartının 3.3 milyon adedini ticari kredi kartları oluşturuyor. Önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında ticari kredi kartı sayısında yüzde 5 artış görülüyor. Yılın ilk dokuz ayında ticari kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı 81 milyar TL olurken, bu değer geçen yıl aynı döneme göre yüzde 17 büyümeye işaret ediyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.