Fed 2016 bitmeden faiz artırımına gidebilir

Fed 2016 bitmeden faiz artırımına gidebilir

William Dudley, ekonomi şu anki gidişatına devam ederse Fed'in bu yıl bitmeden faiz artırımına gidebileceğini söyledi

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şube Başkanı William Dudley, ekonomi şu anki gidişatına devam ederse Fed'in bu yıl bitmeden faiz artırımına gidebileceğini söyledi.
New York'taki Lotos Club'da konuşan Dudley, Fed'in faiz politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Ekonomi şu anki gidişatına devam ederse bu yıl bitmeden faiz artırımı olacağını tahmin ediyorum." diyen Dudley, Fed'in geçen yılın aralık ayında faiz artırım kararı almasıyla ilgili olarak, bankanın para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin faizleri yükseltme konusunda emin olmadığını ifade etti.
Hedeflerine yönelik iyi gelişim gösterdikleri bu yılda, kontrolde olduklarını ispat ettiklerini aktaran Dudley, "Hedeflerimize ilerledikçe parasal destek politikamızı kademeli olarak azaltabiliriz." diye konuştu.
FOMC'de oy kullanma hakkına sahip olan Dudley, şu an yüzde 0,25-0,50 aralığında bulunan faiz oranının 0,25 baz puan artırılmasına ilişkin, "Büyütülecek bir şey değil." ifadesini kullandı.
Dudley, Fed'in bu sene faiz artırma kararı almasının, geçen seneye kıyasla "daha öngörülebilir" olduğunu dile getirdi.
- "Kara Pazartesi"
William Dudley, tam 29 yıl önce yaşanan ve "Kara Pazartesi" olarak bilinen 19 Ekim 1987'de New York borsasındaki sert düşüşle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.
O tarihte New York borsasındaki Dow Jones Sanayi Endeksi'nin bir günde yüzde 20'den fazla değer kaybettiğini hatırlatan Dudley, birçok insanın 1929'daki "Büyük Buhran"ı anımsayarak ABD ekonomisiyle ilgili kaygılarının arttığını belirtti.
Dudley, 29 yıl önce kendisinin de Wall Street'te çalışan genç bir ekonomist olarak endişelendiğini anlatarak, "Kara Pazartesi"ye rağmen borsanın, ABD ekonomisinin ve New York kentinin toparlanarak 1987'de iyi bir yıl geçirdiğini kaydetti.
New York'un krizden kurtularak canlandığına dikkati çeken Dudley, iyi yönetilen mali politikalar sayesinde toparlanmanın gerçekleşebileceğini ve dünyadaki diğer şehir ve bölgelerin de şu anda bu konuda farklı noktalarda olduğunu söyledi.
ABD'de "sahte hesap skandalı" ile gündemde olan ülkenin en büyük ikinci bankası Wells Fargo'yla ilgili gelişmelere de değinen Dudley, skandalın ülkede bankacılık kültürüyle ilgili endişeleri geri getirdiğini ve bu alanda daha çok iş yapmalarının gerekeceğini sözlerine ekledi.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.