FED beklenen kararını açıkladı

FED beklenen kararını açıkladı

Fed'in, beklentilere paralel olarak gösterge faizi ve para politikasını değiştirmediği açıklandı

A+A-

Fed'in, beklentilere paralel olarak gösterge faizi ve para politikasını değiştirmediği açıklandı

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini beklendiği gibi sabit tuttuğunu ve bilançosunu küçültmeye "görece yakında" başlamayı planladığını bildirdi.

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) Washington'da yapılan temmuz ayı toplantısı sona erdi.

İki gün süren toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre, 9 FOMC üyesi, faiz oranını yüzde 1,00-1,25 aralığında tutma kararını oybirliğiyle aldı. 

Metinde “ülkedeki iş gücü piyasası güçlenmeyi sürdürürken, enflasyonun gerilediği” vurgulanırken, şu değerlendirmelere yer verildi:

“İstihdam artışı yavaşlamasına karşın ortalamada yılın başından bu yana güçlüydü, işsizlik oranı düştü. Hanehalkı harcamaları son aylarda güçlendi ve ticari sabit yatırımlar yükselmeye devam etti. Son dönemde gerileyen yıllık genel ve çekirdek enflasyon ise yüzde 2 hedefinin altında seyrediyor.”

"BİLANÇO NORMALLEŞTİRME GÖRECE YAKINDA BAŞLAYABİLİR"

Açıklamada, piyasaların en çok dikkatini çeken nokta ise bilanço küçültme programının zamanlamasına yönelik değişiklik oldu.

"FOMC, bilançosunu normalleştirme programına, ekonominin beklendiği gibi gelişmesi halinde, görece yakında başlamayı öngörüyor" ifadesine yer verilen bildirinin geçen ay yayınlanan bir önceki halinde "görece yakında" yerine "bu yıl" kullanılmıştı.

Analistler, söz konusu değişikliğin Fed'in 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu eylül ayında küçültmeye başlayabileceği şeklinde değerlendirdi.

TAHMİNLER FAİZLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMAMASI YÖNÜNDEYDİ

Fed, tarihsel olarak Başkan'ın basın toplantısı yapmayacağı toplantılarda faiz artırmıyor.

Bir önceki toplantıda faiz artırımını kesin gören piyasa da bugün faiz artırımına sıfır olasılık tanıyordu.

Fed Funds'ta Temmuz toplantısı için faiz artırımı olasılığı yüzde 0 ve Mart 2018'e kadar olan hiçbir toplantı için yüzde 50'nin üzerinde ihtimal verilmiyordu.

Politika yapıcıları, Haziran ayındaki Fed toplantısından bu yana fiyatlarda süren zayıflık sebebiyle enflasyona ilişkin üsluplarını güncelleyebilir görüşündeydi.

YELLEN'IN GÖREV SÜRESİ 3 ŞUBAT'TA DOLUYOR

Trump, başkan seçilmeden önce Yellen'in ilk dört yıllık görev süresi 3 Şubat 2018'de dolduğunda muhtemelen yeniden aday göstermeyeceğini söylemişti.

Fed Başkanlığı için aday listesinde yer alan diğer isimleri açıklamayan Trump, karar vermek için henüz erken olduğunu sözlerine eklemiş ancak Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gary Cohn’un da adaylardan biri olduğunu belirtmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.