FETÖ'den işten atılan 100 bin kişi itiraz etti

FETÖ'den işten atılan 100 bin kişi itiraz etti

'FETÖ' soruşturması kapsamında kamudan uzaklaştırılan 150 bini aşkın kişiden 100 bini OHAL İnceleme Komisyonu'na başvurdu

A+A-

"Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)" soruşturması kapsamında kamudaki görevlerinden uzaklaştırılan 150 bini aşkın kişiden, 100 bini Olağanüstü Hal (OHAL) İnceleme Komisyonu'na itiraz başvurusu yaptı. Geçen yıl 15 Temmuz'daki darbe girişi sonrasında hükümet OHAL ilan etmiş ve çıkardığı OHAL KHK'larıyla darbeyi gerçekleştirdiğini açıkladığı 'FETÖ'ye yönelik operasyonlarda bu örgütle ilişkili oldukları gerekçesiyle bazı kamu çalışanlarına dönük görevden alma operasyonları başlatmıştı.

'FETÖ' soruşturmaları kapsamında 150 bini aşkın asker, polis ve memura ihraç ya da görevden el çektirme işlemi uygulanırken, 5 bin dolayındaki dernek, vakıf ve şirket gibi tüzel kişiliğin faaliyetlerine de son verilmişti. İdarenin bu işlemlerinden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvurular öncesinde bir ara mekanizma oluşturmak, varsa bu görevden alma işlemlerindeki mağduriyetleri daha kısa sürede gidermek amacıyla Ocak ayında OHAL İnceleme Komisyonu kurulmuştu.

OHAL İnceleme Komisyonu'na Temmuz ayında yapılmaya başlanan itiraz başvuruları geçtiğimiz hafta sona ermişti. Yedi üyesi bulunan komisyon 4 üye ile karar alabiliyor.

"KAMU BAŞDENETÇİLİĞİNE 1,000 İTİRAZ BAŞVURUSU YAPILDI"

Öte yandan Reuters'ın sorusunu yanıtlayan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "FETÖ soruşturmaları nedeniyle mağduriyete uğradığı gerekçesiyle kurumumuza 1,000 civarında itiraz başvurusu yapıldı" dedi. Malkoç şöyle devam etti: "OHAL İnceleme Komisyonu'nun başvuruları kabul etmesinin ardından elimizdeki itiraz başvurularını bu komisyona gönderdik.

Dolayısıyla artık OHAL İnceleme Komisyonu'nun alacağı karar itiraz eden herkes için geçerli sayılacak." Kamudan KHK ile ilişikleri kesilenler, yasal prosedür gereği Kamu Başdenetçiliği Kurumu'na başvuramıyorlar. Malkoç, "Bize yapılan başvurular genellikle yönetim kurulu kararıyla kamu hizmetlerinden el çektirilenlerden oluşuyor" ifadesini kullandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.