Fitch İtalya'nın görünümünü düşürdü

Fitch İtalya'nın görünümünü düşürdü

Fitch, İtalya'nın görünümünü durağan'dan negatif'e indirdi

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İtalya'nın görünümünü indirirken, Fas'ın kredi notunu koruduğunu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin kredi notunu ise yükselttiğini duyurdu.

Fitch Ratings'ten yapılan yazılı açıklamada, İtalya'nın yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun "BBB+"da korunduğu, görünümünün ise "durağan"den "negatif"e indirildiği bildirildi.

İtalya'nın görünümüyle ilgili kararda, hükümetin bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranının 2015 yılındaki yüzde 0,8'lik seviyeden 2017'de yüzde 2,3'e çıkmasının tahmin edildiği vurgulandı.

Büyüme ikinci çeyrekte durgunlaştı

Fitch, söz konusu oranın 2017'de yüzde 2,4 ve 2018'de yüzde 1,7 olmasının öngörüldüğünü belirterek, İtalyan ekonomisinin arka arkaya 5 çeyrek büyüme kaydetmesinin ardından bu yılın ikinci çeyreğinde durgunlaştığına dikkati çekti.

İtalya ile ilgili kararda, siyasi belirsizliğin ve aşağı yönlü risklerin arttığı kaydedildi. Ülke ekonomisinin büyüme öngörüsünün 2016 yılı için yüzde 1'den yüzde 0,8'e, 2017 için de yüzde 1,3'den yüzde 0,9'a indirildiği bilgisi verildi.

Fas

Fitch, Fas'ın kredi notunun 'BBB-' seviyesinde korunduğunu, görünümünün de "durağan" olarak teyit edildiğini açıkladı.

Fas'la ilgili açıklamada, 2012'den beri dış finansmanların güçlendiğine ve imalat sektörünün ihracatının arttığına dikkat çekildi.

Ülkeye yönelik yabancı yatırımın gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 2,5 seviyesinde sabit kalmasının tahmin edildiği açıklamada, dış borcun da kademeli olarak azalmasının öngörüldüğü belirtildi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi

Fitch ayrıca, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin kredi notunun "BB-"den "B+" seviyesine yükseltildiğini, görünümünün de "pozitif" olduğunu duyurdu.

Açıklamada, bu ülkenin 2013'teki bankacılık krizinden sonra sektördeki kademeli iyileşmeye işaret edilerek, ekonomik düzelmenin istihdamı ve kamu finansmanını desteklediği aktarıldı.

Fitch, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9 oranında büyümesinin tahmin edildiğini, bu göstergenin 2017 ve 2018'de de yüzde 2,5 civarında genişlemesinin öngörüldüğünü kaydetti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.