Gayrimenkul alarak vatandaşlık şartında indirim bekliyor

Gayrimenkul alarak vatandaşlık şartında indirim bekliyor

Gayrimenkul sektörü yabancıya satışların yeniden artması için 1 milyon dolarlık ev alana verilen vatandaşlık bedelinin 250 bin dolarlar seviyesine çekilmesini bekliyor

A+A-

Yabancıya konut satışını cazip hale getirmek için uygulamaya konulan, en az 1 milyon dolarlık konut alana vatandaşlık hakkı verilmesi ile ilgili düzenleme bekleneni vermedi. Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre, sektör temsilcileri söz konusu miktarın aşağı çekilmesini istiyor.

Leyla İlhan'ın konu ile ilgili haberi şöyle:

"Gayrimenkul sektörü Emlak Konut ve GYODER öncülüğünde 1 Şubat’ta başlayan 20 yıl vadeli konut kampanyasıyla birlikte canlandı. Yerli alıcının beklettiği alımları yeniden harekete geçiren kampanya kapsamında Emlak Konut GYO, 1.5 aya yakın bir dönemde 2 milyar 750 milyonluk satış yaparken, GYODER üyeleri ise 1 ayda bir ayda 2 milyar 100 milyon TL’lik satış yaptı.

Yerli alıcı için kampanya düzenlenirken, yabancıya konut satışını cazip hale getirmek amacıyla da 1 milyon dolarlık konut alana vatandaşlık hakkı verildi. Ancak bu düzenlemeye karşın yabancıların Türkiye’den aldıkları gayrimenkul alımlarında ise yükseliş yaşanmadı.

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri ise vatandaşlık almak için 1 milyon dolar olan sınırın düşürülmesiyle yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alımlarının artacağını öngörüyorlar. İlk etapta 250 bin dolarlık gayrimenkul alana oturma izni verilmesi halinde yabancılara 1 yılda 250 bin ila 500 bin arasında konut satılabileceğini ifade ediyorlar. Böylece bir yılda sadece gayrimenkul satışından 100 milyar doları aşan bir gelirin elde edilmesinin ise mümkün olacağını ifade ediyorlar.

Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alımlarını değerlendiren sektör profesyonelleri, son dönemde yabancıların alımlarını Anadolu Yakası’na kaydırmaya başladığını söyleyerek, özellikle Kadıköy ve Bağdat Caddesi bölgesinden daire aldıklarını ifade etti. Ancak yabancıya konut satışını arttırmak için 1 milyon dolarlık daire alana verilen vatandaşlığın halihazırda çok teşvik edici olmadığını dile getiren sektör profesyonelleri, Türkiye’de fiyatı 1 milyon dolar olan daire sayısının az olduğunu bu fiyata satılan daire sayısının en fazla 2 bin adet olduğunu söyleyerek, “1 milyon dolar dünyada zenginlik ifadesi ve bu kitle dünyanın pek çok ülkesinde konut alma ve uzun süre kalma gücüne sahip” dedi. Dolayısıyla sektörde satışların artması için bu rakamın düşürülmesi gerektiğini ifade eden Başarır, “Eğer vatandaşlık için verilen rakamda bir düzenleme yapılamıyorsa, 250 -300 bin dolarlık daire karşılığında 5 yıllık oturma izni verilebilir” ifadelerini kullandılar. "

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.