Goldman Sachs, Nomura ve Morgan Stanley'den enflasyon yorumu

Goldman Sachs, Nomura ve Morgan Stanley'den enflasyon yorumu

Beklentilerin üstünde çıkan Ocak ayı manşet enflasyonundan sonra analist kurumlar hedeflerine revize etmeye başladı

A+A-

Beklentilerin üstünde çıkan Ocak ayı manşet enflasyonundan sonra analist kurumlar hedeflerine revize etmeye başladı. İşte o kurumlar ve enflasyon değerlendirmeleri:

Goldman Sachs enflasyonda yükseliş bekliyor

Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, çekirdek enflasyonda hafif bir artış yaşanırken, manşet enflasyonun sürpriz bir yükseliş gösterdiğine işaret etti.

Enflasyonun önümüzdeki dönemde de yüksek kalmasını beklediğini ifade eden Goldman Sachs, Ocak ayında yüzde 0,2 artışla yüzde 7,7 olan çekirdek enflasyonun 2017- 2. çeyrekte yüzde 9'un üzerine 
çıkmasını ve ekonomik aktivitenin daha ılımlı olacağı beklentilerine rağmen 2017 4. çeyreğe kadar yüksek kalacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

Goldman Sachs yayınladığı değerlendirme notunda, "TCMB son PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını yükseltti ve ortalama borçlanma maliyetini yüzde 8,3'ten 10,3'e yükselten likidite sınırlamalarını artırdı. TCMB'nin Türk Lirası'nın cari seviyelerde istikrar kazanmasını sağlamak için faiz koridorunu tam olarak kullanmasını bekliyoruz ve gelecek 12 aylık dönemde USD/TRY'yi 3,8 olarak görüyoruz.

Yüzde 10,5'e yakın cari ortalama fonlama maliyetinin TL'de şu an için istikrarı sağlamada yeterli olacağını düşünmekle beraber, yılın geri kalanında görünüm global finansal şartlar kadar yurt içi siyasi gelişmelere oldukça bağımlı olmaya devam edecek" ifadelerine yer verdi.

Nomura: Enflasyon ilk çeyrekte çift hane

TÜİK'in bugün açıkladığı Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Nomura, manşet enflasyonun beklentilerin ciddi şekilde üzerinde geldiğine işaret etti. 

2017 2. çeyrekte manşet enflasyonun yüzde 11 seviyesine ulaşmasını beklediklerini ifade eden Nomura, yüzde 8,4 olan yıl sonu enfasyon tahminleri için ciddi yukarı yönlü risklerin ortaya çıktığını ve bu tanminlerini yüzde 9,5'e revize ettiklerini bildirdi. Nomura yaptığı değerlendirmede, "Bizim görüşümüze göre, enflasyonun hedefin önemli oranda üzerine çıkması, cari 'dinamik' çerçevenin sağlayabileceğinden daha malıcı bir politika yahıtı gerektiriyor. Bu politika yanıtının yokluğunda, cari politika çerçevesinin yurt içi ve yurt dışı şoklara açık bıraktığını düşündüğümüz Türk Lirası için düşüş beklentimizi devam ettireceğiz" dedi.

Morgan Stanley yıl sonu tahminini revize etti

Morgan Stanley, bugün açıklanan Ocak ayı enflasyon verileri sonrasında Türkiye için 2017 sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etti.

Türkiye'de enflasyonun 2017 Nisan ayında kadar yükselmeye devam etmesini bekleyen Morgan Stanley, enflasyonun düşmeye başlamadan önce Nisan ayında yüzde 10,9 seviyesinde tepe yapacağını öngördüklerini vurguladı.

Yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 8,0'dan yüzde 9,1'e çıkaran Morgan Stanley, bu tahmini yaparken Türk Lirası'nın yılın geri kalanında göreceli olarak istikrarlı seyir izleyeceği ve özel sektör tüketiminde büyümenin 2017'de yüzde 2,3 olacağı varsayımlarına dayandıklarını da ifade etti.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.