İşte muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı

İşte muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı

MHP'nin "çatı adaya destek" açıklamasından sonra Ankara kulisleri hareketlendi. Muhalefetin, özellikle uluslararası desteğin de yüksek olacağı bir adayda neredeyse anlaştığı ileri sürülüyor...

A+A-

30 Mart seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri hemen gündeme girdi. Hemen hemen herkes Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına kesin gözüyle bakarken, muhalefetin adayları için ise papatya falı açılıyor. Kulislerde ve medya da çok sayıda isim dolaşıyor. Çatı adayın muhafazakar sağ kesimden birisi olması öneriliyor. Ancak CHP yöneticilerinin aklındaki kulislerde dolaşan isimlerden hiçbiri değil. Borsatek CHP’nin önereceği Cumhurbaşkanı adayını açıklıyor.

Tüm kesimlere hitap etme...

Türkiye cumhurbaşkanlığı seçim gündemine hızlı girdi. 30 Mart seçimleride beklentilerin üzerinde başarı kazanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı neredeyse kesin ve partisinin önemli bir kısmı da adaylığını destekliyor. Muhalefetin cumhurbaşkanlığı için kimi veya kimleri aday olarak çıkaracağı ise merak konusu. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ‘çatı aday’ önerisinden sonra muhalefetin tek bir aday üzerinde uzlaşama beklentisi güçlendi. Kulislerde ve medya da ise deyim yerindeyse papatya falı açılıyor. CHP’nin Ankara Büyükşehir Adayı, Mansur Yavaş, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, MHP Meclis Başkanvekili Meral Akşener, Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, Tarihçi İlber Ortaylı, Gazeteci Taha Akyol, Gazeteci Uğur Dündar ise şu ana kadar medya tarafından gündeme getirilen isimler.

Medyadaki bu isimler CHP tarafından da büyük dikkatle takip ediliyor. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu ve A Takımın’nın düşündüğü isim çok farklı.

Borsatek.com’un CHP kulislerinden edindiği bilgilere göre Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi cumhurbaşkanı adayı olarak Dünya Bankası eski Başkan yardımcısı ve Ekonomi eski Bakanı Kemal Derviş’i düşünüyor. Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye'ye davet edilen Derviş, 22 yıllık hizmeti olan Dünya Bankası'ndaki görevinden ayrılarak 3 Mart 2001'de Bülent Ecevit Hükümeti'nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenmişti. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yürüterek mali krizin asgari hasarla atlatılmasını sağlayan Derviş Türk finans sisteminin radikal bir şekilde yeniden yapılanmasını sağlayan kişi olarak kabul ediliyor.

Türkiye’nin ratingini artıracak kişi

CHP’nin, Kemal Derviş’in adaylığıyla hem geleneksel tabanına hem de ekonomik gerekçelerle CHP adaylarından uzak duran kesimlere hitap etmeyi düşünüyor. Öte yandan Kemal Derviş, Kürt Sorunu ile ilgili son dönemde yaptığı dikkat çeken açıklamalarıyla Kürt kökenli seçmenlerin oylarını da çekebilecek bir aday olarak görülüyor. MHP’nin ise Kemal Derviş ismine karşı çıkması beklenmiyor.

AKP’nin seçim başarıların ardında ekonomik istikrar algısının olduğunu düşünen CHP’liler Kemal Derviş’in adaylığıyla bu kesimi rahatlatmayı amaçlıyor. İş dünyasının da mevcut ekonomik istikrarın mimarı olarak kabul edilen Kemal İş dünyasında“ Derviş’in Cumhurbaşkanı olması Türkiye’nin notunu bile artırır” yorumları yapılıyor.

Başbakan aday olmayabilir

Yine CHP kulislerine göre Kemal Derviş’in adaylığını önceden açıklaması halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olmayabileceği belirtiliyor. İddaya göre başbakanın “Sürpriz olabilir “ açıklamasının ardında, CHP’nin Kemal Derviş ile yaptığı görüşmelerin etkisi bulunuyor.

Not; Kulislere göre Kemal Derviş’in adı İstanbul Büyükşehir adaylığı sırasında CHP’nin gündemindeymiş. Yine iddaalara göre partinin önde gelen isimleri Kemal Derviş isminin büyükşehir adaylığı ile yıpratılmaması gerektiği uyarısı yapmış ve CHP yönetimi aday göstermekten vazgeçmiş.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.