Olumsuz ABD verileri oynaklığa neden oldu

Olumsuz ABD verileri oynaklığa neden oldu

Olumsuz ABD verileri, global piyasalarda oynaklığa neden oldu... Akbank Ekonomik Araştırmalar

A+A-

• ABD’de ekonomi ilk çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %1 daralarak 2011 ilk çeyreğinden bu yana en büyük küçülmeye işaret etti. Ekonominin ilk çeyrekte özellikle olumsuz hava koşullarının etkisiyle küçüldüğü değerlendiriliyor. İlk açıklanan veri +%0,1, beklentiler %0,5 daralma göstereceği yönünde idi. Aşağı yönlü revizyonda özellikle baz etkisiyle stoklardaki gerileme etkili olurken, net ihracat ve yatırımların büyüme katkıları negatif. Diğer taraftan, tüketim harcamalarının büyümeye katkısı ise pozitif gerçekleşti.

• Japonya’da Nisan enflasyonu 1 Nisan’dan itibaren uygulamaya konan satış vergisinin etkisiyle yıllık %3,2 ile beklentilere paralel gerçekleşti. İşsizlik oranı ise Nisan’da %3,6 ile sabit kaldı.
• Dün ABD 10 yıllık tahvil getirisi, beklentilerin altında açıklanan ABD milli gelir verilerinin ardından %2,40 ile 21 Haziran’dan bu yana en düşük seviyesini test etmesinin ardından bu sabah %2,47 seviyelerinden işlem görüyor. Yurtiçinde ise gösterge tahvil getirisi aşağı yönlü sınırlı düşüş trendini korudu, %8,56 ile 11 Kasım’dan bu yana en düşük seviyesinde. Son günlerde yukarı yönlü bir trend izleyen 10 yıllık tahvil getirisi ise dün 21 baz puan gerileyerek %9,16 seviyesine geldi.

• Döviz piyasalarında dün son 3,5 ayın en düşük seviyesini (1,3586) gören €/$; bu sabah 1,3605 seviyelerinde. Hafta başında 102,2 seviyelerini test edenUSD/JPY gerilemesini sürdürdü; bu sabah 101,5 seviyelerinde. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise karışık bir seyir hakim: Endonezya rupiahıpolitik belirsizlikler dolayısıyla son 2 haftadır dolara karşı değer kaybediyor (%2,3); kur son 1 ayın en düşük seviyesinde. Güney Afrika randı ve Brezilya reali ise sırasıyla %0,5 ve %0,3 değer kazandılar. $/TL ise dün %0,6 değer kazanırken; bu sabah 2,0890 seviyelerinden işlem görüyor.
• Emtia piyasalarında son 3 gündür gerileyen altın, bu sabah sınırlı bir yükseliş ile 1.258 $/ons seviyelerinden işlem görüyor. Brent petrol ise 110 $ seviyesinde yatay. Demir cevheri ise; Brezilya ve Avusturalya’nın arzı arttırması ve dünyanın en büyük tüketicisi konumunda olan Çin ekonomisinde görülen yavaşlama nedeniyle, Aralık’tan bu yana %32 oranında değer kaybetti.
• Dünya borsalarında dün alıcılı bir hava hakimdi. ABD'de, düşük işsizlik maaşı başvuruları ve şirket evliliği haberleri, ekonomide 1. çeyrekteki %1'lik daralmanın etkisini kırarak S&P 500'e gün içinde yeni bir rekor kırdırdı. Endeks günü %0,5'lik artışla kapattı. Avrupa borsaları ise, tarihi yüksek seviyelerine yakın seyrediyor.
• Asya borsalarında da yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. Hang Seng ve Sensex endekslerinde bugün %0,6 ve %0,3'lük hafif yükselişler gözleniyor. Dünya borsalarındaki artış trendine paralel, BİST100'de de dün %1,7'lik artış gözlendi.
• TCMB, dün Finansal İstikrar Raporu’nu açıkladı. Raporda, finansal istikrar üzerinde belirleyici olan sermaye akımlarının gelişimine vurgu yapılırken, buradaki temel faktör Fed’in faiz artırımına ilişkin zamanlaması ve hızı olacak. Beklentiler, bu adımların ölçülü ve 2015 ikinci yarısında başlayacağı yönünde. Ayrıca ECB’nin para politikasını genişletmesi bekleniyor. Kısa vadede küresel likiditeye ilişkin olumlu beklentilere rağmen, orta vadede GOÜ’lerin dış finansmana olan ihtiyacının azaltılması öneriliyor.
 


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.