MB faizi yarım puan düşürdü

MB faizi yarım puan düşürdü

Merkez Bankası (TCMB), ölçülü faiz indirimlerini sürdürerek, bir hafta vadeli repo faizini 50 baz puan düşüşle yüzde 8.25'e çekti.

A+A-

Merkez Bankası (TCMB), ölçülü faiz indirimlerini sürdürerek, bir hafta vadeli repo faizini 50 baz puan düşüşle yüzde 8.25'e çekti.

TCMB üst üste üçüncü ayda gerçekleştirdiği faiz indirimi ile politika faizini toplamda 175 baz puan indirmiş oldu. TCMB geçen ayda da olduğu gibi politika faizindeki indirimin nedeni olarak son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi gösterdi.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faiz oranı ise yüzde 8'den yüzde 7.5'e indirirken, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faiz oranını ise yüzde 12'de sabit bıraktı.

Kararın ardından TCMB'nin güncel bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.25, gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11.50, borçlanma faiz oranı ise yüzde 7.50 seviyesinde bulunuyor.

PPK açıklamasında geçen yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının kademeli olarak azaldığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olmuştur. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir."

Açıklamada, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi.

Karar öncesi 2.1290 seviyesinde olan dolar/TL 2.1212'ye kadar geriledi. Karar öncesi 2.5031 seviyesinde olan sepet bazında TL ise saat 1413'te 2.4976 seviyesinde.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.