Dolar 2.14'ü geçti

Dolar 2.14'ü geçti

Arjantin'in iflası ve ABD'de ekonomik verilerle tatilde küresel piyasalarda değer yitiren TL, bayram sonrası yurtiçinde 2.14'e yükseldi

A+A-

Arjantin'in iflasının gözleri borç oranı ülkelere çevirmesi ve ABD ekonomisinin hızlı büyümesi nedeniyle güçlenen dolar, TL karşısında 2.14'ü geçti

Arjantin'in son 12 yılda ikinci defa borçlarını ödeyemeyceğini açıklaması borçları milli ekonomisine yüksek ülkeleri yeniden gündeme getirdi. Türkiye dolarlık kamu ve özel sektör borcunun milli gelire oranı olan yüzde 43.84 ile dünyada Polonya'dan sonra ikinci sırada bulunuyor. 

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışında hızlı davranmayacağını açıklamasına karşılık, ABD ekonomisinin beklenenden hızlı büyümesi doları destekledi. Doların, diğer para birimlerinde olduğu gibi euroya göre de güçlenmesi üzerine euro lira karşısında da geriledi ve 2.85 lira düzeylerine kadar çekildi. Euro, 1.3366 ile dolar karşısında yaklaşık dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Fed’in Temmuz ayı faiz toplantısından varlık alımlarını beklenildiği gibi 10 milyar dolar daha azaltma kararı çıktı. Böylece, geçen yıl ayda 85 milyar dolarlık varlık alımıyla piyasalara para pompalayan FED’in alımları son adım ile birlikte 25 milyar dolara geriledi.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.