CHP'de olağanüstü genel kurul 5-6 Eylül'de

CHP'de olağanüstü genel kurul 5-6 Eylül'de

CHP'de olağanüstü genel kurul 5-6 Eylül tarihlerinde toplanacak.

A+A-

 CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. MYK devam ederken basın toplantısı düzenleyen Koç, MYK tarafından alınan karar doğrultusunda belirlenen olağanüstü kurultay tarihini açıkladı. Buna göre, CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı 5-6 Eylül 20014 tarihlerinde ATO Congresium’da toplanacak.

Koç, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun parti tüzüğündeki yetkisini kullanarak olağanüstü kurultay için çağrı yaptığını anımsatarak, “CHP’nin olağanüstü kurultayı 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde ATO Kongre Merkezi’nde, bütün salon ve fuayeler dahil bütün alanlarda yapılacaktır. MYK bu kararı aldı. Bundan sonra arkadaşlarımız yasal süreci, organizasyon sürecini hazırlayacaklardır. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Tüzük değişikliği de yapılacak

Koç, gazetecilerin “Kurultayda tüzük değişikliğine gidilecek mi?” sorusu üzerine ise “dar kapsamlı” bir tüzük değişikliğinin düşünüldüğünü belirtti. Koç, 26-27 Şubat 2012 tarihlerinde CHP’nin geniş kapsamlı bir tüzük değişikliği gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Bu tüzük değişikliğinde parti içi demokrasiyi kurumsallaştıran adımlar atılmıştı. Bugüne kadar gelen süre içinde yeni tüzükte uygulanan maddelerle ilgili bazı aksaklıklar ortaya çıktı. Bunların düzeltilmesi ile ilgili kapsamı, içeriği tartışılacak. Bu çerçeve içerisinde çok dar kapsamlı tüzük değişikliği de düşünülüyor ama sürece bağlı. Daha henüz bu konuda, ‘şu madde şu şekilde değişecek’ diye belirlenmiş bir yol hartası yok” dedi.

“CHP’de tekrar güçlü genel sekreterliğe dönüleceği kulislerde söyleniyor, bu yapılacak mı?” sorusu üzerine ise Koç, mevcut tüzükte pratikte yaşanan bazı aksaklıkların giderilmesi yönünde bazı adımların atılacağını, kapsamlı bir değişikliğin söz konusu olmadığını vurguladı.

Koç, kurultayda yönetimin belirlenmesinde blok liste ya da çarşaf liste usulünün mü uygulanacağı yönündeki soruya ise, “CHP kurultaylarında, son yapılan tüzük değişikliğinde de çarşaf liste uygulaması esastır. Ancak kongrenin akışı sırasında, yine tüzüğe göre blok liste ile seçime gidilmek istenirse verilen önerge değerlendirilir, oylamaya sunulur, karar verilir. Asıl olan çarşaf listedir” yanıtını verdi. Bununla ilgili bir kararın söz konusu olmadığını belirten Koç, “Normal tüzük akışı yapılacaktır” dedi. 

Esas gündem fiili darbe

Koç, “CHP 5-6 Eylül’de cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yaşanan tartışmalarını noktalayacaktır ama Türkiye’nin esas gündemini kaçırmamak gerekiyor” derken, Türkiye’nin esas gündeminin “fiili bir darbe sürecinin” yaşanması olduğunu kaydetti.

YSK’nın mazbatayı iletmesinin ardından cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilliği, başbakanlık ve parti üyeliği sıfatlarının düştüğünü belirten Koç, “Şu anda Erdoğan’ın bu sıfatlar çerçevesinde attığı her adım hukuken boştadır. Bunun çok ciddi bir şekilde Türkiye’de mevcut anayasanın ihlali bakımından bir suç olduğunu hatırlatmak istiyorum” dedi.
Koç, Çankaya’yla ilişkilerde nasıl bir tavır izleneceği konusunda ise, “Yeni cumhurbaşkanının fiili bir hukuksuzluk içinde olduğunun altını çizdik. Bu hukuksuzluk, hukuk devletine inanan bir siyasi parti tarafından nasıl karşılanır, bunu da kendi içimizde tabi ki değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Koç, “28 Ağustos’taki cumhurbaşkanı yemin töreninde tavrınız ne olacak” sorusu üzerine ise Yargıtay’ı işaret ederek şunları dedi: 

“Hukuk devleti olduğunu iddia eden Türkiye’nin TBMM Başkanlığı kendisini ilgilendiren konuda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı siyasi partiler konusunda bu süreci nasıl değerlendirecek, herhalde önümüzdeki birkaç gün içinde ana gündem maddesi bu olmalı. Bunu yaşayıp göreceğiz. Bu fiili durumu ‘böyle kabul edelim, Erdoğan’ın talepleri bu şekilde’ diye kabul ederse o zaman Türkiye çok ciddi bir şekilde fiili hukuk devletinden uzaklaşma sürecine girmiş demektir” diye konuştu. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.