Almanya büyükelçisi Dışişleri'nde

Almanya büyükelçisi Dışişleri'nde

Almanya'nın Ankara büyükelçisi Türkiye'nin Alman istihbaratı tarafından dinlendiği iddiaları üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

A+A-

Almanya'nın Ankara büyükelçisi Türkiye'nin Alman istihbaratı tarafından dinlendiği iddiaları üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Alman Der Spiegel dergisinin hafta sonunda yayınlanan haberinde Alman istihbaratının Türkiye'yi 2009 yılından beri dinlediğinin iddia edilmesinin ardından Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Eberhard Pohl bu sabah Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Pohl ile Müsteşar vekili Erdoğan İşcan görüştü ve yayınlanan haberdeki iddialar nedeniyle Türkiye'nin kaygılarını dile getirdi.

Yıldız: Kabul edilebilir değil

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gündemde yer alan dinlenme iddialarını değerlendirdi. Yıldız, ”Kabul edilebilir tarafı yok, bunun gereği neyse yapılacaktır. Almanya’nın dinlemesiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı’mız ilgileniyor.” dedi.

Bakan Taner Yıldız, gündemde yer alan Almanya’nın dinleme iddialarını değerlendirdi. Yıldız, konuya ilişkin şunları söyledi: ”Enerji sektörüyle alakalı para harekâtıyla ilgili herhangi bir çıkar sağlanıp sağlanmadığını merak edenler olabilir. Ama bunu hukuk dışı yollara başvurup yapmak tarafımızca kabul edilemez. Siz Enerji Bakanı’nı 3 buçuk yıl izleyip, dinleyeceksiniz ve oradan bir şey çıkarmaya çalışacaksınız. Bize sorsanız bunun cevabını veririz ama bizim devlet, hükümet ve meslektaşlarımızla yaptığımız çok gizli ibareli görüşmeler var. Bunların önemli bir kısmı stratejik konular.

Bu piyasanın düzenlenmesinden mesul Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) da dinlenmesi, demokrasi açısından çok ciddi bir kayıp olarak görüyorum. Kaliteli ve seviyeli bir yönetim sergilemeye çalışıyoruz. Allah bize çocuklarımıza herhangi bir haram para nasip etmesin. Enerji sektöründe milyar dolarların dönüyor olması kendimiz açısından herhangi bir kaygıya girmemize neden olmuyor. Biz sektörün daha da büyümesi için çalışıyoruz. Gerek bakanlık gerekse EPDK olarak çalışıyoruz. Merakı olan varsa gelip bize sorsun bütün açıklığıyla, şeffaflığıyla cevap veririz. Ama uluslararası arenada bilgisi olmaması gereken bir yapı bunu biliyorsa tabi bizde bunu kabul edemeyiz.
Şahsımla ilgili yapılan dinlemeleri herhalde kapı komşunuza vermediniz. Her halde çok daha uzak yerlere verdiniz diye söylüyoruz. Kabul edilebilir tarafı yok bunun gereği neyse yapılacaktır. Almanya’nın dinlemesiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı’mız ilgileniyor. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir ve yine hukuk içerisinde kalarak hem uluslararası arena da hem de kendi içimiz de bunu yapacağız.” 

EPDK: Yasal yollara başvuracağız

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), dinlenme gibi yasa dışı olaylara karşı kısa zamanda hukuki yollara başvurulacağını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Bugün bir gazetede yer alan haberde, 2009 yılından bu yana Emniyet İstihbarat Teşkilatı bünyesindeki paralel yapının, Kurumumuz Başkanı, Kurul Üyeleri ve aile bireylerinin yasa dışı olarak dinlediğine dair bilgiler yer almıştır.

Büyüyen Türkiye’nin lokomotifini oluşturan enerji sektörünü ve yatırımlarını düzenlemekle görevli olan Kurumumuzun, Başkan ve Üyelerinin illegal yapılarca farklı isimler ve metotlarla dinlenmesi ve milli güvenliğimizi ilgilendiren konuların özellikle takip edildiği iddiaları, Kurumumuz tarafından ciddiyetle değerlendirilmektedir. Bu yasa dışı olaylara karşı EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Kurul Üyelerimiz ve Kurum görevlilerimizin en kısa zamanda hukuki yollara başvuracağını ve suç duyurusunda bulunacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz."^ 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.