Ekonomi bakanı Moody's'i suçladı

Ekonomi bakanı Moody's'i suçladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Moody's'in Türkiye'deki olumlu gelişmeleri yok saydığını, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3'ün çok üzerinde büyüyeceğini söyledi

A+A-

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Moody's'in Türkiye'deki olumlu gelişmeleri yok saydığını, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3'ün çok üzerinde büyüyeceğini söyledi

Zeybekci Moody's açıklamaları hakkında yaptığı değerlendirmede, "Moody's seçimlerden önceki son Cuma günü yapacağı açıklamayı yapamayarak kaçırdığı negatif açıklama fırsatını bir hafta sonra yaparak kendisine birilerince verilen siparişi gecikmeli olarak yerine getirmiş oldu. Yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin pozitif hiçbir performansından bahsetmeyip, evrensel demokrasi ve etik standartları da tersyüz ederek, kendisinden beklenen ekonomik değerlendirme yerine birilerinin istediği siyasi şablona uygun değerlendirmeler yapmıştır" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminde galip gelmesine rağmen gelecek yıl yapılacak olan genel seçim sonrası siyasi tablo netleşene kadar Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar karşısında kırılganlığının devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Moody's'in "Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye'nin daha yavaş büyüme, yüksek enflasyon, dışsal kırılganlıklar ve Merkez Bankası gibi önemli kurumların zayıflayan bağımsızlığı gibi kilit zorluklarını çözmez" yönündeki açıklamasına ilişkin Zeybekci, "Bu tespitleri yaparak değerlendirmeye başlamak Türkiye'nin şu anda yaşamadığı birçok problemi varmış gibi göstermeye çalışma çabasından kaynaklanmaktadır. Üstelik bu konuların çözümüne Cumhurbaşkanlığı makamınca engel olunacağı gibi bir kanaat oluşturma gayreti en hafif tabiriyle ülkemize saygısızlıktır" dedi.

"Politik ortam tam bir istikrara kavuşuncaya kadar, uluslararası piyasa algısındaki potansiyel kaymalar olabilir" şeklindeki değerlendirme için ise Zeybekci, "Bu açıklama tam anlamıyla haddi aşmak ve saygısızlıktır. Türkiye'nin mevcut politik ortamını istikrarsız olarak tanımlamak ve tehdit etmek kimsenin haddi değildir" dedi.

Moody's'in bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0.5 artırarak yüzde 3'e yükseltmesine yönelik olarak, "Olağan üstü gelişmeler olmazsa Türkiye 2014 yılında yüzde 3'ün çok üzerinde büyüyecektir" diyen Zeybekci, cari açığa ilişkin ise şunları söyledi:

"Cari açıkta yüzde 6.4 olan orta vadeli hedefi yakalamayı başarı olarak yorumlayan kuruluşun bu hedefi olumlu yönde aşarak yüzde 5.5 seviyelerine düşürme başarısını görmezden gelme gayretini anlamak mümkün değildir. Türkiye olarak ihracatımızı artırıcı, gereksiz ithalatı azaltıcı yönde etkili karar ve önlemleri almaya devam edeceğiz. Geçen yıla kıyasla yüzde 35 seviyesinde daralan cari açığın bu seyri önümüzdeki dönemde de devam edecek, ekonomimizin yapısal değişimini teşvik eden politika ve uygulamalarımız sürdürülecektir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.