İmralı heyeti Kandil'le de görüşebilecek

İmralı heyeti Kandil'le de görüşebilecek

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreci çerçevesinde İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeleri sürdüren heyetin genişletilebileceğini yeni heyetin gerekirse Kandil ile de görüşebileceğini söyledi

A+A-

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreci çerçevesinde İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeleri sürdüren heyetin genişletilebileceğini söyleyerek, oluşacak genişletilmiş yeni heyetin gerekirse Kandil ile de görüşebileceğini kaydetti.

İmralı'da hapis cezasını sürdüren PKK lideri Öcalan, Cuma günü HDP heyeti aracılığıyla ilettiği mesajında, mücadelelerinin "büyük bir demokratik müzakereyle sonuçlanma aşamasında" olduğunu belirterek, etkileri ve sonuçları çok büyük olan bir süreçten geçildiğini ifade etmişti.

Öcalan ile hükümet arasında sürdürülen görüşmeler çerçevesinde son olarak TBMM'de çözüm süreci ile ilgili müzakere yasasının kabul edilmiş ve ardından buna ilişkin bir yol haritası hazırlanmaya başlanmıştı. Atalay da daha önce yaptığı bir açıklamada, yol haritasının Eylül ayı sonuna kadar hazırlanarak taraflara sunulacağını ve kamuoyu ile paylaşılacağını söylemişti.

Atalay, bugün NTV'de yaptığı açıklamada, çözüm süreci çerçevesinde Eylül ayı sonuna kadar bir yol haritası hazırlığı içinde olduklarını yineleyerek, şöyle konuştu:

"Devlet kendi üstüne düşeni büyük oranda yaptı, bundan sonrası sınırları daha iyi çizilmiş bir yol haritası olacak. Biz kendimiz bir yol haritası netleştirmesi çalışması yürüteceğiz, bütün kurumlarla, sonra da karşı tarafla paylaşacağız, yani İmralı ile. Zaten MİT İmralı ile görüşüyor, bu görüşme heyetleri biraz daha genişleyecek, bundan sonra devletin diğer kurumlarından da katılım olacak."

İmralı ile görüşmeleri sürdüren heyete Kamu Güvenliği Müsteşarlığı yetkililerinin de eklenebileceğini belirten Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oluşacak yeni heyetimizin Kandil'le de direkt görüşmesini ben arzu ediyorum. Haziran'da Meclis'te kabul edilen yasanın getirdiği hususlardan birisi açık bir politika. Hiç kimsenin çekinecek bir şeyi yok. Biz bu yol haritasını oluşturduğumuzda her kesimin burada kabulü ve mutabakatı şart. Biz sadece HDP heyetiyle görüşüyoruz. Bu işin artık son adımların belirlenmesi safhasındayız. Gerekiyorsa Avrupa kanadıyla da görüşmeler olacak."

Atalay, yol haritası çerçevesinde bir izleme kurulu oluşturulması için karşı taraftan talep bulunduğunu belirterek, "Ancak biz bir karar vermiş değiliz doğrusu. Bu tür mekanizmalar düşünülebilir ama yol haritasının içinde olacak, orada değerlendireceğiz, nihai kararları vermiş değiliz henüz" diye konuştu.

Yol haritasının içinde eve dönüşün olup olmayacağının sorulmasına karşılık Atalay, eve dönüş ile ilgili şu anda ellerinde çok ciddi araştırma ve analizler bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bundan sonra karşı tarafta yapılacak çok şey var; dışarı çekilme, silah bırakma ve sonra da insanların eve dönüşü, hem örgüt hem de Mahmur'dan ve bunların Türkiye'de hayatın içinde normal hayatlarını yaşamaları. Türkiye normal olsun istiyoruz başka bir şey değil."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.