İhracatta Ağustos ayı rekoru

İhracatta Ağustos ayı rekoru

Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatına ulaşıldı.

A+A-
Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal 
ihracatına ulaşıldı.
Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal 
ihracatına ulaşıldı.

Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal
ihracatına ulaşıldı. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat rakamlarını Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı'nda açıkladı.

TİM verilerine göre ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar oldu. Böylece, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatına ulaşıldı.

TİM'in açıkladığı verilere göre ilk 8 ayda ihracat yüzde 5,3 artışla 104 milyar 617 milyon dolar oldu. Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükseldi.


Irak'a ihracat normalleşiyor

Büyükekşi toplantıda Irak'a ihracatta yaşanan sıkıntılar konusunda ilgili şöyle konuştu :" Irak'a ihracatta yaşanan son gelişmelere ilişkin "IŞİD'in saldırıları sonrasında Irak'a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başlamıştık. Haziran ayında ihracatımız yüzde 21 gerilerken, Temmuz'da Irak ihracatında yüzde 46'lık gerileme kaydetmiştik. Ağustos'ta bir normalleşme gözlemliyoruz, Irak'a aylık ihracat Ağustos'ta yüzde 27 azaldı. Alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor ancak mümkün olan diğer yollardan da Irak'a vazgeçilmez tedarikçi olarak mal ihracına devam ediyoruz" diye konuştu.

TUİK tarafından açıklanan verilere göre yılın ilk 7 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 67'ye yükseldiğini belirten Büyükekşi, bu seviyelerin korunması gerektiğini belirtti. İhracatçıların yılsonu için dolarda 2,13 Euro'da ise 2,86 rakamlarını tahmin ettiklerini belirten Büyükekşi ihracatçıların rekabetçi kur seviyesi beklentisinin ise dolarda 2,10-2.15 Euro'da ise 2,85-2,90 aralığı olduğunu belirtti. Kurlardaki mevcut seviyelerin ihracatçılarımızın rekabetçi buldukları seviyelere yakın olmasınının olumlu olduğunu ve rekabetçi kurun etkisinin önümüzdeki dönemde 
ihracatta daha da iyi görüleceğini belirten Büyükekşi, önemli olanın kurdaki dalgalanma ve spekülasyonların önüne geçilmesi olduğunu vurguladı.

İhracat rakamları

Ağustos ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 559 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü, 1 milyar 433 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, otomotiv sektörü ise 1 milyar dolar 268 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Ağustos ayında en fazla ihracat artışını yüzde 126 ile tütün ve yüzde 66 ile fındık sektörleri yakaladı. Bu sektörleri makine sektörü ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri izledi. Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve Rusya oldu.

Almanya'ya ihracat yüzde 12 artarken,
İngiltere'ye ihracat yüzde 19,
ABD'ye ihracat yüzde 30 arttı.
Irak'a ihracat ise yüzde 27,
Rusya'ya ihracat yüzde 14 azaldı.

En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 99 ile Suriye'ye gerçekleşti. Suriye'yi İran ve Suudi Arabistan takip etti.

Ağustos ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu: Ağustos'ta Yemen'e ihracat yüzde 114 artarken, Peru'ya yüzde 110, Umman'a yüzde 99, Filipinler'e yüzde 94, İran'a yüzde 58, Suudi Arabistan'a yüzde 50 ihracat artışı yakalandı.

Ağustos ayında AB'ye ihracatımız yüzde 12 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 27, Orta Doğu'ya yüzde 8 arttı. 

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran iller yüzde 16 artışla Ankara ve Denizli oldu. Bu illeri yüzde 8 artış ile İstanbul takip etti. İzmir'in ihracatı yüzde 6, Kayseri'nin yüzde 5, Manisa'nın yüzde 3 arttı. Ağustos ayında 
Gaziantep'in ihracatı yüzde 1 gerilerken, Bursa'nın ve Kocaeli'nin ihracatı yüzde 2 düşüş kaydetti. Ağrı'nın ağustos ayı ihracatı yüzde 39 artarak 6 milyon dolara, ilk 8 aylık ihracatı ise yüzde 70 artarak 59 milyon dolara yükseldi.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.