Hükümet yargıdaki zam sözünü tutacak

Hükümet yargıdaki zam sözünü tutacak

Hükümetin, HSYK seçimleri öncesinde açıkladığı hakim ve savcı maaşlarına zam ile disiplin affı, silah kolaylığı gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Çarşamba günü Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak.

A+A-

Hükümetin, HSYK seçimleri öncesinde açıkladığı hakim ve savcı maaşlarına zam ile disiplin affı, silah kolaylığı gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Çarşamba günü Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak.

Ak Parti Grubu'nun yasa teklifine göre, Yargıtay ve Danıştay başkanları, başsavcıları, başkanvekilleri, başsavcıvekilleri, daire başkanları, üyeleri ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı, ve diğer tüm hâkim ve savcı maaşlarına aylık 1.155 lira seyyanen zam yapılacak.

Hürriyet'in haberine göre, böylece mesleğe yeni başlayan hakim-savcı maaşı 3 bin 986 liradan 5 bin 141 liraya yükselecek.

7 bin 310 lira olan birinci sınıf hâkim savcı maaşları 8 bin 465 liraya; 7 bin 670 lira olan Yargıtay ve Danıştay üye maaşları da 8 bin 825 liraya çıkacak.

Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile Danıştay Başsavcısı maaşları ise yaklaşık 9 bin 400 liradan 10 bin 550 liraya yükselecek.

14 Aralık 2005 ile 1 Eylül 2013 tarihleri arasında hâkim ve savcılar hakkında, işlenmiş eylemler sebebiyle verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları affedilecek. Devam eden inceleme, soruşturma ve kovuşturmalar işlemden kaldırılacak.

Halen hâkim ve savcı adayı olabilmek için “giriş sınavının yapıldığı tarih itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak” gerekiyor. Teklif ile bu hüküm; “Giriş sınavının yapıldığı yılın 1 Ocak'ı itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak” şeklinde değiştiriliyor.

Hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargı hakim ve savcıları ile Danıştay üyelerine devlet ve vakıf üniversitelerinde 'sınavsız hukuk fakültesi' okuma olanağı veriliyor. Bu sayede fark derslerini vererek, emeklilik sonrası avukatlık yapma olanağı sağlanmış oluyor.

Teklifin gerekçesinde hâkim ve savcıların görevlerinin niteliği itibariyle pek çok tehdit ve tehlikeye açık oldukları, zaman zaman silahlı saldırı sonucu hayatlarını kaybettikleri ya da yaralandıkları belirtiliyor. Bu nedenle hakim ve savcılara, silah alma ve edinmede emniyet mensuplarının hakları tanınıyor. Aldıkları silahlar ile ilgili muameleler her türlü vergi, resim, harç ve resmi kuruluşlara ait ardiye ücretinden muaf tutuluyor.

Savcıların soruşturma işlemlerini daha etkin ve süratli yerine getirebilmeleri için 1 Eylül 2019'a kadar Asliye Ceza Mahkemelerindeki duruşmalara savcılar katılmayacak. Ancak, verilen kararlara karşı itiraz veya temyiz yoluna başvurabilmesi için dosya Başsavcılığa gönderilecek.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.