Fitch: Riskler değişiyor

Fitch: Riskler değişiyor

Fitch Raitings tarafından yayınlanan raporda, geçen iki yılda bazı büyük gelişmekte olan ekonomilerin kırılganlıklarının değiştiği belirtildi.

A+A-

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Raitings tarafından yayınlanan raporda, tahvil alımlarının azaltılmaya başlamasından bu yana geçen iki yılda bazı büyük gelişmekte olan ekonomilerin ABD'nin faiz artırımı olasılığı karşısındaki kırılganlıklarının sürdüğü ifade edildi. 

Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'de 2013 yılında Fed'in varlık alımlarını azaltacağını açıklamasının ardından sermaye  çıkışları yaşanacağı endişesi ile döviz kurlarında sert dalgalanmalara sahne olmuşlardı.

Hindistan'da kırılganlıklar o zamandan bu yana azaldı. Siyasi araneda yaşanan değişim Hindistan'ın makro ekonomik risk profilinin toparlanmasında etkili oldu. Ülke ayrıca aynı not seviyesindeki pek çok diğer ülkeye kıyasla çok daha iyi
durumda dış dengelere sahip. Aynı zamanda net bir emtia ithalatcısı olan Hindistan, petrol fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilendi.

Endonezya'nın politik ortamı da aynı şekilde güç kazandı ve dış profilin toparlanmasını sağladı. Ancak dış şoklar karşısındaki kırılganlık halen sürüyor. Bu durum kısmen ülkenin emtia ihracatçısı olmasından kaynaklanıyor.

Bunların tersine Brezilya ve Güney Afrika'nın makroekonomik profilleri geçtiğimiz iki yıllık sürede zayıflama gösterdi. Brezilya'nın dış tamponları güçlü durumda ancak, marko ekonomik düzenlemleri gerçekleştirme konusunda yavaşlamış durumda. Ülkede cari işlemler açığı 2014 yılında  yüzde 3.9'a yükselmiş durumdaydı. Daha sıkı uluslararası finansman koşulları ve döviz kurlrındaki volatilite ülkenin dış borçlanma piyasalarına erişimini azaltabilir.

Güney Afrika bütçe açığı ve cari açık ile ikiz açığı ısrarla sürdürdü. Bunun yanında düşük büyüme oranları da etkili olunca bu durum kamu borçlarının ve dış borç oranlarının yüksek dış fonlama ihtiyacına neden olmasını sağladı. Portföy girişlerine bağlı olunması dış hesapların yatırımcı eğilimlerindeki değişimler karşısında kırılgan
olmasına neden oluyor.

Tükiye'nin dış dengelerinin yeniden şekillenme kapasitesi bazı unsurlar tarafından hasara uğratıldı. Hasar gören kısımda cari açığın düşürülmesi de yer aldı. Türkiye volatilitenin bir önceki bölümünü sermaye girişlerinde  ani bir duruş olmaksızın atlatmayı başarabildi. Ancak dış finansmana bağımlılık yüksek seviyede olmaya devam ediyor.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.