Euro'da satış baskısı artıyor

Euro'da satış baskısı artıyor

Tacirler FX bölümüne göre euro üzerinde baskı yaratan unsurlar var...

A+A-

Tacirlerin paritelere ve emtialara ilişkin değerlendirmeleri şöyle oldu: 

 

Makroekonomik Gelişmeler

USD: Dolar endeksinin geride bıraktığımız ik iboyunca yaşadığı kayıpları geir alma çabası içerisinde olduğunu gözlmeliyoruz. Hafta başından bu yana sert yükseliş hareketleri sergileyen endeksin bir miktar yorulmuş olduğu da bu noktada dikkatlerden kaçmıyor. Yaın açıklanacak olan ABD Birinci Çeyrek Büyüme Oranı verisi öncesinde endeks bir miktar dinlenmke siteyebilir. Dolar endeksinde gözlmlenecebilecek olası bir geir çkeilme ise latın fiyatlarının 1200 seviyesine doğru aıtlımda bulunmasına ve USDTRY paritesinin 2,62’lere doğru kendisini bırakmasına sebebiyet verebilir. Ancak, haftanın en önemli verisi yarın açıklanacak olan ABD Birinci Çeyrek Büyüme Oranı verisi. Verinin bu noktada son sözü söyleyeceğini belirterek, yatırımcılarımıza veriyi yakından takip etmelerini öenriyoruz. Bugün ise sabah saatlerinde Avrupa cephesinden gelecek olan büyüme veirlerinin yanı sıra, akşam saatlerinde ABD’den gelecek olan Bekleyen Konut Satışları verisi yakından takip edilecek.

Teknik Seviyeler

XAUUSD: Dolar endeksinin hafta başından bu yana gösterdiği sert yükseliş hareketleri sonrasında bir miktar yorulmuş olduğunu gözlemliyoruz. Bu yorulma ile birlikte 1185 – 1190 seviyeleri arasında görece sakin bir seyir izleyen altın fiyatları, dolardaki yorgun görünümü fırsat bilerek bugün bir toparlanma çabası içerisine girebilir. Dolayısı ile yatırımcılarımıza altında oluşabilecek alım fırsatlarını değerlendirmelerini öneriyoruz. Genel görünüm itibariyle düşüş hareketine devam etmekte olan altında, gün içerisinde 1190 direnci ve 1185 desteği yakından takip ediliyor olacak. Gün içerisinde satış baskılarının yaşanması ve 1185 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ikinci destek seviyemiz olan 1180 seviyesini yakından takip ediyor olacağız. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise 1190 direncinden sonra ikinci direnç seviyemiz 1195 seviyesi.

 

EURUSD: Dolar endeksindeki yükseliş EURUSD paritesini aşağı yönlü baskılarken, İspanya’dan gelen seçim hezimeti haberleri ve Yunanistan'ın zamanın daralıyor olması da euro üzerinden paritede sert satış baskıları yaratıyor. Eurodaki satış dalgasının devam etmesi ile birlikte 1,09’ların atlına kadar gerileyen EURUSD paritesinin, bu sabah saatleri itibariyle bir toparlanma çabası içerisine girmiş olduğunu görüyoruz. Dolar endeksindeki yorgun görünümün sürmesi halinde paritedeki toparlanma çabalarının devam etmesi beklenebilir. Bu sabah saatleri itibariyle  1,0900 desteği üzerinde hareket etmekte olan EURUSD paritesinin, bu destek seviyesi üzerindeki hareketini koruması halinde yukarıda 1,0935 direncini izliyor olacağız. Bu direnç seviyesinin yukarı yönlü kırılması, bir sonraki direnç seviyemiz olan 1,0959 seviyesine varan yükselişler görmemize neden olabilir. Paritenin 1,0900 desteği üzerinde kalıcı olamaması halinde ise ikinci destek seviyemiz olan 1,0829 seviyesini yakın takip edeceğiz. 

 

USDJPY:  Tokyo borsasının rekor seviyelerdeki seyrine devam etmesi ve sert yükseliş hareketini sürdürmesi ile USDJPY paritesi yukarı yönlü desteklenirken, dolar endeksinin geçtiğimiz haftalarda yaşadığı kayıpları geri alması da yükseliş hareketine büyük ölçüde katkıda bulundu. 200 7 yılının temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkan USDJPY paritesi bu sabah saatleri itibariyle 123,86 direncinin hemen atlında hareket ediyor. Paritede bugün kısmi bir geri çekilme gözlemlenebilir, ancak bu haftayı 123 seviyesi üzerinde kapamamız halinde parite bu yükselişini orta – uzun vadede devam ettirebilir ve 130’lu seviyeleri hedefleyebilir. Güncel teknik görünüme bakacak olursak: Uzun vadeli yükseliş hareketine devam eden ve an itibariyle 123,85 seviyesinden işlem gören USDJPY paritesinde bugün gün içerisinde 123,04 desteği ve 123,86 direncini takip ediyor olacağız. Olası yukarı yönlü hareketlerde 123,86 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde bir sonraki direnç seviyemiz 125,66. Olası aşağı yönlü hareketlerde 123,04 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise ikinci destek seviyemiz 122,29. 

 

USDTRY: Dün 2,66’lı seviyelerin üzerinde kalamaması sonrasında geri çekilen USDTRY paritesi, kısa vadeli yükseliş kanalını aşağı yönlü kırarak 2,64’lü seviyelere kadar geriledi. Bu noktada, paritenin günlük bazdaki grafiğinde 20 günlük hareketli ortalamasının hemen altında bir doji formasyonu oluşturmuş olması, bugün gün içerisinde kısmi satış baskıları yaşanabileceğinin habercisi olabilir. Yatırımcılarımıza olası satış fırsatlarını değerlendirmelerini öneriyoruz. Kurdaki teknik seviyelere bakacak olursak; 2,64 seviyesinin üzerindeki hareketine devam eden USDTRY paritesinde yukarıda 2,6589 seviyemiz direnç konumunda. Bu direncin yukarı yönlü kırılması halinde alım baskılarının ikinci direnç seviyemiz olan 2,6656 seviyesine kadar sürmesi beklenebilir. Aşağıda ise 2,6439 desteğinin aşağı yönlü kırılması satış baskılarının 2,6326 seviyesine kadar devam etmesine neden olabilir. 

 

GBPUSD:  Geçtiğimiz hafta Cuma günü kısa vadeli yükseliş kanalını aşağı yönlü kırması sonrasında satış baskılarına maruz kalan GBPUSD paritesi, dolar endeksindeki güçlü görünümün de etkisi ile birlikte düşüş hareketine dün gün içerisinde de devam etti.Paritedeki gün içi gidişat açısından bugün sabah saatlerinde açıklanacak olan İngiltere Büyüme Oranı verisi belirleyici olacak. Verinin bir önceki döneme göre yükseliş göstermesi bekleniyor. GBPUSD paritesinde açık pozisyonu olan ya da işlem yapmak isteyen yatırımcılarımızın mutlaka veri esnasında platform başında olmaları gerekiyor. Güncel teknik görünüme bakacak olursak: Paritenin 1,5339 seviyesi üzerinde tutunması halinde 1,5380 ve 1,5437 dirençlerini; 1,5339 seviyesi altına gerilemesi halinde ise 1,5300 desteğini hedeflemesi beklenebilir. Paritede genel trend aşağı yönlü olarak görünmektedir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.